Soud ve Vrabelově případě musí rozhodnout o námitce podjatosti

Případ Ladislava Vrabela obviněného z šíření poplašné zprávy se částečně vrací od odvolacího soudu k první instanci. Nebude ale rozhodovat o samotné obžalobě, musí se podle rozhodnutí pražského městského soudu vypořádat s námitkou Vrabelova obhájce Radka Suchého proti soudci Lukáši Svrčkovi. Advokát tvrdí, že je podjatý.

Ladislav Vrabel sice na sociální síti uvedl, že jej odvolací soud osvobodil, podle mluvčího městského soudu Adama Weniga ale o odvolání proti podmíněnému trestu zatím nerozhodl. „Spis byl vrácen bez věcného vyřízení, neboť soudem prvního stupně nebylo rozhodnuto o námitce podjatosti (zaujatosti) soudce, který rozhodl napadeným rozsudkem,“ uvedl Wenig.

Obvodní soud pro Prahu 1 musí tedy o námitce rozhodnout, pak spis s odvoláním předložit zpět pražskému městskému soudu.

Vrabel v minulosti s odvoláním v této kauze již jednou uspěl. Poprvé dostal loni v dubnu čtyřměsíční podmínku. Obvodní soud ale dostal případ zpět, odvolací senát mu uložil, aby lépe prokázal, že je Vrabelův výrok opravdu nepravdivý, že muž nejednal z nedbalosti a že bylo jeho jednání opravdu natolik škodlivé, aby mohl být odsouzen za trestný čin.

Čtyřměsíční podmínka

Letos v srpnu vyřkl prvoinstnační soud znovu čtyřměsíční podmíněný trest. Podle něj je výrok o tom, že chce Česko prakticky začít třetí světovou válku, očividný nesmysl. Na námitky odvolacího senátu reagoval tím, že položil dotazy na Úřad vlády a ministerstvo obrany, zda měla Česká republika v plánu zaútočit jadernými zbraněmi na Rusko. Soudce Lukáš Svrček zároveň konstatoval, že Vrabel jednal bezpochyby úmyslně, protože chtěl získat posluchače, šokovat je a vyvolat rozruch.

Vrabelův advokát označil rozsudek po jeho vynesení za absurdní. Soudce se podle něj vůbec neřídil pokyny odvolacího soudu. Vrabel trval od počátku na své nevině, výroky označil za vytržené z kontextu.

Obžaloba se týká videa zveřejněného na sociálních sítích, v němž Ladislav Vrabel uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na Česko. Státní zástupkyně tvrdí, že kategoricky prohlášená nepravdivá informace rozhodně mohla vyvolat poplach u lidí, kteří Vrabela na sociálních sítích sledují. 

Trestní řízení kvůli výrokům o údajných jaderných útocích není jediný soud, který se Vrabela týká. Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil letos v únoru konkurz na jeho majetek. Předtím v lednu zrušil Vrabelovo oddlužení. Vrabel, který považuje soud za politický proces, dluží 2,7 milionu korun. Za sedmnáct měsíců oddlužení splatil 14 500 korun, tedy 0,5 procenta z dlužné sumy. Při oddlužení má splatit třicet procent dluhu.