Soud se Ztohoven se protahuje. Čeká se na vyjádření znalce k ceně standarty

Obvodní soud pro Prahu 1 přibral k soudnímu řízení s uměleckou skupinou Ztohoven znalce Karla Nováka, který má určit cenu prezidentské standarty. Vypracování posudku ale mnohdy trvá několik týdnů až měsíců. Opětovné soudní řízení se tak zřejmě protáhne.

Soud řeší vyvěšení obřích červených trenýrek na střeše Hradu místo prezidentské vlajky. Žalobci tvrdí, že chůzí po střeše a přestřihnutím lanka na stožáru způsobili umělci škodu ve výši 55 tisíc korun. Za standartu stát požadoval 33 tisíc. Jako náhradu nemajetkové újmy pak dalších 310 tisíc korun.

Členové skupiny Ztohoven už dříve uvedli, že jsou připraveni zaplatit za poškozenou střechu i standartu, nesouhlasí ale s výší škody. Soud proto přizval znalce, který by měl hodnotu standarty určit.

„Lze předpokládat, že soudkyně stanoví termín hlavního líčení až po obdržení znaleckého posudku,“ řekla ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová.

Umělci ze skupiny Ztohoven se „Špinavým prezidentovým prádlem“
Zdroj: ČT24

Obvodní soud na Praze 1 se bude případem zabývat už podruhé. Odvolací soud totiž vyhověl stížnosti státní zástupkyně a vrátil kauzu k novému projednání. Zrušil tak srpnové rozhodnutí, podle kterého není vyvěšení trenýrek trestným činem. Obvodní soud chtěl, aby se případem zabýval Úřad městské části Praha 1 a řešil ho jako přestupek. Žalobkyně ale proti rozhodnutí podala stížnost. 

Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons ze skupiny Ztohoven vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky 19. září 2015. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Standartu později rozstříhali a rozdali lidem.