Ztohoven kritizují Zemana. Nad Pražským hradem vyvěsili obří rudé spodky

Umělecká skupina Ztohoven v přestrojení za kominíky vyvěsila v sobotu nad Pražským hradem namísto prezidentské standarty rudé trenýrky. Protestovala tak proti prezidentu Miloši Zemanovi. Provokativní výtvor zaměstnanci záhy odstranili, Hrad čin považuje za zneuctění státních symbolů a hovoří o fašizaci pražské kavárny. Incidentem se zabývá policie.

„Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," uvedla skupina na svém webu, kde je k dispozici video, na němž na střeše Nového královského paláce místo prezidentské vlajky věší červené spodky. „Prezidentovu špinavému prádlu“ složili i básničku, v níž jej mimo jiné označují za „zeměpána, arbitra elegance a moudrost samu“:

rudé jak čínská vlajka
snad trapností a taky vzteky
vlají dnes nad Prahou
(a hraje balalajka)
prezidentské trenky

Umělci ze skupiny Ztohoven vyvěšují nad Pražským hradem rudé trenýrky
Zdroj: ČT24

Nový královský palác se opravuje a je u něj lešení, což akci usnadnilo. „Selhaly bezpečnostní složky," uvedl prezidentův mluvčí. Hrad plánuje zavést opatření, aby se situace neopakovala.

Hrad: Fašizace pražské kavárny

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček čin striktně odsoudil. „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů," napsal na Twitteru.

Skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem rudé spodky (zdroj: ČT24)

Incidentem se zabývá policie. Zadržela tři muže, které podezírá z trestných činů krádeže a výtržnictví. „Příslušníci Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky je předali pražské policii, která se bude případem nadále zabývat. Všichni tři muži mají podle všeho trestní minulost," uvedla mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková. Podezřelí jsou vyšetřováni na svobodě. O případné vině či trestu rozhodne soud do 14 dnů.

„Doufám, že policie a státní zastupitelství budou postupovat naprosto nekompromisně, i když se pachatelé budou snažit stylizovat do role obětí,“ řekl Ovčáček serveru iDnes.cz. Zákon o užívání státních symbolů ovšem říká, že se fyzická osoba tím, že „zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky“, dopustí přestupku. Uložena za to může být až desetitisícová pokuta.

Čeští politici se pozastavují nad ostrahou Hradu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl spojovat akci s fašismem, vnímá ji jako drsnou recesi. „Země, která dala světu Járu Cimrmana, se nepochybně dokáže vyrovnat i s obřími trenclemi vlajícími nad Hradem," pronesl. Naproti tomu předseda ODS Petr Fiala považuje vyvěšení trenek za nevhodný humor. „Vlajka není Miloše Zemana, ale prezidenta republiky a je státním symbolem. Máme ji mít v úctě, bez ohledu na to, co si myslíme o osobě, která úřad vykonává."

Čeští politici však spíše než členy skupiny Ztohoven kritizují kvalitu ostrahy sídla prezidenta Miloše Zemana. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že předpokládá zpřísnění bezpečnostních opatření na Pražském hradě. Jako důvod k zamyšlení pro Hradní stráž vnímá událost i Sobotka.

Ostřeji se vůči bezpečnostním složkám na Hradě vymezil 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jediné, co je na té příhodě zajímavé, je odpověď na otázku, za co platíme bezpečnostní systém ochrany Hradu a prezidenta republiky. Ona to taky nemusela být skupina Ztohoven a nemusely to být trenýrky. Mohli to být teroristé a mohla to být bomba," soudí.

Ztohoven na Hradě podruhé

Není to poprvé, co skupina Ztohoven zaměřila svou pozornost na sídlo českých knížat, králů a prezidentů. Jejím vůbec prvním projektem bylo překrytí zářícího neonového srdce od výtvarníka Jiřího Davida, jehož vyvěšením se s prezidentským mandátem loučil Václav Havel. Zakrytím poloviny srdce docílili, že nad Pražským hradem asi 10 minut svítil otazník.

Ztohoven z neonového srdce Jiřího Davida utvořili otazník
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK