Sociální služby omezí provoz, v domovech pro seniory začne platit zákaz vycházení

Služby v sociální sféře omezí svůj provoz. Poskytovat se bude jen nezbytná péče. Do zařízení, kde bude chybět personál, nastoupí studenti sociálních oborů středních, vyšších odborných a vysokých škol. V domovech pro seniory či pacienty s demencemi se zavede zákaz vycházení. Klienti, za nimiž pečovatelé docházejí domů, budou muset mít roušku, respirátor či jinou ochranu nosu a úst. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí, neupřesnilo ale, od kdy opatření platí.

„Přestože k rizikovým skupinám v souvislosti s možností nákazy nemocí covid-19 patří ve velké míře klienti sociálních služeb, musíme chránit také ty, kteří se o ně starají. Proto jsme se dnes na vládě dohodli, že omezíme provoz těchto služeb a zavedeme striktní pravidla pro klienty,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Podle jejího resortu se budou poskytovat v nouzovém stavu služby „v nezbytné míře“ pro zajištění ochrany života a zdraví. Provádět by se měly základní činnosti, tedy pomoc s hygienou či při jídle. „Zavedením tohoto opatření dojde k posílení kapacity sociálních služeb a pracovníci se budou moci v daném čase věnovat více potřebným klientům,“ popisuje ministerstvo.

Nakažených klientů a pracovníků v sociálních službách postupně přibývá. V pátek ministerstvo evidovalo už 82 zařízení, kde bylo 564 nakažených obyvatel. V pondělí je domovů 95 a covid-19 se potvrdil u 637 klientů a 316 pracovníků.

V domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem pro pacienty s demencemi bude platit zákaz vycházení. Klienti budou moci jen k lékaři, na úřad či k soudu. Vycházka bude možná jen tehdy, pokud by bez ní hrozily psychické či jiné problémy.

Pomáhat by měli studenti

Při výpadku personálu by měli do domovů či klokánků a podobných zařízení nastoupit studenti sociálních oborů posledních dvou ročníků středních škol či vysokoškoláci a studenti vyšších odborných škol. Ty by měly vytvořit jejich seznamy a poslat je hejtmanům a v Praze primátorovi, kteří budou příkazy k nástupu podle požadavků domovů vydávat.

Klienti, za nimiž pracovníci docházejí domů, budou muset mít roušku, respirátor či jinou ochranu nosu a úst. Musí také nahlásit, kdyby se nakazili či skončili v karanténě. Oznámit to musí i o svých blízkých.

V návrhu usnesení vláda nařizovala část sociálních služeb přerušit. Týkat se to mělo osobní asistence, sociálních služeb v nemocnicích a léčebnách, následné či rané péče, krizové pomoci, sociální rehabilitace, terapeutických dílen a komunit i aktivizačních služeb pro rodiny. Zda kabinet schválil jejich uzavření na dobu nouzového stavu, není zatím jasné.