Babiš vyzval k testování a správnému nošení roušek, Prymula naznačil zpřísnění opatření

Události: Babiš nevyloučil tzv. lockdown (zdroj: ČT24)

Rekordní růst počtu nakažených covidem-19 neustal ani v pátek, po dvou dnech s pětitisícovým růstem bylo za jediný den pozitivně vyhodnoceno 8618 testů. V sobotu pak přibylo k 18. hodině dalších 2604. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) řekl, že nárůst dokládá exponenciální charakter vývoje. Reprodukční číslo se zvýšilo na 1,4, což podle něj indikuje nutnost zpřísnění opatření. K testování na covid-19 a správnému nošení roušek vyzval premiér Andrej Babiš (ANO).

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Od 1. března, kdy byly v Česku pozitivně vyhodnoceny první testy na nový typ koronaviru, se nákaza potvrdila u 111 978 lidí. Momentálně je 57 842 aktivních případů, jejich počet znovu překročil množství lidí, kteří se dosud z covidu-19 vyléčili. Obdobná situace jako v celé republice nastala v Praze, kde je 11 573 aktivních případů a 11 044 vyléčených.

Nejvíce se za poslední týden ale covid-19 rozšířil na Uherskohradišťsku, kde za sedm dní přibylo do pátku asi 542 infikovaných na sto tisíc obyvatel. Špatná situace je ještě na Náchodsku (522), více než 400 má Příbramsko, Liberecko a Zlínsko. V Praze činila tato míra 379 osob na sto tisíc obyvatel.

Uherskohradišťsko zřejmě čeká lokální zpříšnění opatření, avizoval zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). O jejich přesné podobě ale teprve bude jednat krajský krizový štáb s tím ústředním. „Moje osobní představa, která si myslím, že panuje i v našem krizovém štábu, je, že pokud to lze, tak je potřeba ohniska pokrýt jiným opatřením. Tam, kde se nákaza nešíří tak rychle, by režim mohl být jiný,“ uvedl. Uherskohradišťská nemocnice již funguje v nouzovém režimu, provádí pouze akutní výkony a domů poslala všechny pacienty, jejichž stav to umožňuje.

Premiér Babiš kritizoval shlukování lidí u restaurací po zavírací době

Andrej Babiš na tiskové konferenci reagoval na aktuální čísla pozitivně testovaných a vyzval veřejnost, aby dodržovala termíny pro testování. „K pátku evidujeme v rámci systému chytré karantény 37 440 žádanek na test covid-19 a bohužel lidé nechodí na odběrná místa, nechodí na testy. Například v ÚVN mělo přijít dnes 650 lidí a přišlo jenom 420,“ uvedl.

„Chci všechny vyzvat, i když je nepřízeň počasí, abyste přišli, protože jste indikováni na ty odběry a je to i vaše povinnost podle zákona. Je to důležité, protože samozřejmě se může stát, že jste pozitivní a za ten čas, co nejste testováni, může dojít k přenosu nákazy,“ doplnil Babiš.

Velkým problémem je podle premiéra také špatné nošení roušek. „Dále bych chtěl vyzvat k nošení roušek, pokud roušku nemáte na nose, tak je to úplně zbytečné. Ten, kdo má roušku a má ji pod nosem, tak to nemá žádný efekt. Tak to bych poprosil, abychom byli disciplinovaní,“ řekl Babiš.

Nedisciplinovat vidí Babiš také v případě shlukování lidí. „Další věc, která je velký problém, změnili jsme otevírací dobu restaurací na 20:00. A včera bylo vidět na Facebooku, že klienti všude zůstávají kolem restaurací, nedodržují vzdálenost dvou metrů. Takže bych chtěl poprosit a vyzvat všechny provozovatele restaurací, aby na to dohlédli. Já chápu, že mladí lidé se chtějí bavit, ale teď jsme skutečně v situaci, která je vážná a kterou musíme společně zvládnout,“ dodal s tím, že nevylučuje takzvaný lockdown, tedy zásadní omezení života lidí i ekonomiky.

„My – a proto jsem jmenoval profesora Prymulu – potřebujeme drakonická, chcete-li vojenská opatření. Jsme ve válce a ve válce se jemná opatření příliš neaplikují,“ prohlásil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro MF Dnes.

Lidé nechodí na testy, potvrdil tým Chytré karantény

Tým Chytré karantény vyzval v sobotu lidi, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy na covid-19. Odběrová místa i laboratoře mají volnou kapacitu, ale nepřicházejí ani objednaní. Podle zákona o ochraně zdraví se musí každý podrobit laboratornímu vyšetření, pokud mu to bylo nařízeno, a nesmí dělat nic, co by mohlo vést k dalšímu šíření nákazy, upozornil tým na Twitteru.

„V systému chytré karantény evidujeme za pátek 37 440 žádanek na test covid-19. Žádáme všechny, aby se dostavili na test i přes nepřízeň počasí. Odběrová místa mají volnou kapacitu, stejně tak laboratoře. Dle dispečinku Integrovaného centrálního řídícího týmu (ICŘT) nepřichází ani objednaní,“ informovali zástupci Chytré karantény.

Podle semaforu je v červené barvě pět krajů

Komunitně se nemoc covid-19 šíří podle ministerstva zdravotnictví už v pěti krajích. Podle pátečního vydání pandemického semaforu jsou ve třetím stupni rizika s červenou barvou Praha, Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj. „Ve více než 50 procentech případů nejsme schopni určit původ nákazy, takže pozitivita se šíří komunitně zejména mezi rodinami,“ řekla vedoucí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Ostatní regiony jsou oranžové. To značí počínající komunitní přenos. „Nárůst počtu nakažených je enormní a jasně dokládá exponenciální charakter současného vývoje. Z jedné hodnoty není možné usuzovat na další vývoj, ale hodnota reprodukčního čísla se zvýšila na 1,4. To indikuje nutnost zpřísnění opatření,“ uvedl v sobotu ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

„Krizový štáb pracuje na vytváření záložních lůžkových kapacit. Počet nově infikovaných je alarmující a je otázka, zda je současný vývoj zvladatelný již platnými či navrhovanými opatřeními, nebo zda již nastal čas pro radikální řešení po vzoru Izraele,“ uvedl vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

V přepočtu na počet obyvatel je Česko v současnosti nejhůře zasaženou zemí Evropské unie, infikovaných je o čtvrtinu více než ve Španělsku, kde je situace druhá nejhorší, a čtrnáctkrát víc než v Německu. Přitom i sousední státy se potýkají s vysokým růstem počtu nakažených a zavádějí nová opatření ve snaze zpomalit šíření viru.

Česká vláda v pondělí projedná novelu zákona, která upravuje lhůtu, v níž se akce zrušené kvůli opatřením proti koronaviru měly konat. Lidé, kteří měli koupenou vstupenku na neuskutečněnou kulturní akci, by tak mohli déle žádat pořadatele o vystavení poukazu. Zákon byl časově omezen na akce s předpokládaným termínem konání do 31. října 2020, podle novely by se lhůta posunula na 31. březen 2021.

Nová opatření platí už od čtvrtka

Vláda již ve čtvrtek, kdy poprvé vystoupil denní počet pozitivně vyhodnocených testů nad pět tisíc, vyhlásila nové restrikce, které by měly šíření nákazy zpomalit. Část z nich platí od pátku, zbytek začne platit v pondělí.

Prakticky ustanou volnočasové aktivity, bude možné chodit jen na vycházky nebo túry. Od pátku jsou zavřené zoologické zahrady a stejně tak posilovny, bazény a wellness. Do obchodů mohou chodit lidé jen ve dvou, případně v rodinných skupinách, nákupní centra nesmějí poskytovat wi-fi. Restaurace musí zavírat v osm večer, u jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé.

Od pondělí se zavřou divadla, muzea, galerie, hrady, zámky či hvězdárny a ustanou sportovní soutěže, vnitřní sportoviště přitom budou zcela uzavřena. Střední školy přejdou na distanční výuku, na druhém stupni základních škol se budou žáci po týdnu střídat na prezenční a distanční výuce.

V zemi platí nouzový stav, premiér Andrej Babiš (ANO) přitom nevyloučil, že pokud lidé nebudou dodržovat protiepidemická opatření a situace se nezlepší, hrozí uzavření země podobně jako na jaře.