Šimetka za ODS v Ostravě jasně porazil Jiříčka z ANO

Ve druhém kole senátních voleb za obvod Ostrava-město zvítězil Ondřej Šimetka (za ODS). Získal téměř 68 procent hlasů. Jeho protikandidát Zdeněk Jiříček (ANO) jen polovinu soupeřova volebního výsledku – zhruba 32 procent hlasů. V prvním kole mezi nimi přitom nebyl rozdíl ani sto hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 12 procent voličů, v prvním kole před týdnem přišlo k urnám 32 procent. Tehdy byl mezi Šimetkou a Jiříčkem rozdíl v desetinách procent. Ve druhém kole ale Šimetka jasně dominoval.

Ondřej Šimetka je porodník a vysokoškolský pedagog. Působí jako přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě. Jako školitel lékařů a porodníků absolvoval několik zahraničních misí, například ve Východním Timoru. Je také členem dozorčí rady české pobočky Lékařů bez hranic.

Poražený kandidát Jiříček je ředitelem psychiatrické nemocnice v Opavě, věnuje se managementu ve zdravotnictví. Neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny v roce 2017 ze 16. místa kandidátky hnutí ANO. V Senátu chtěl pracovat pro region, zviditelnit reformu psychiatrické péče a přispět k větší spolupráci mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem práce.

V prvním kole získal Šimetka 21,68 procenta hlasů, druhý Jiříček 21,87 procenta hlasů. Dvouciferný procentní výsledek po prvním kole, ovšem bez postupu do duelu o křeslo, si připsali ještě starosta Poruby Martin Tomášek (Piráti) a bývalá senátorka z let 2004 až 2010 Liana Janáčková (NEZ). Neuspěli ani Radim Smetana (ČSSD) a Jan Síla (SPD). V obvodu Ostrava-město usilovalo letos o senátorský post 13 kandidátů.

V minulých senátních volbách v roce 2014 postoupil s Petrem Kolibou (ANO) do druhého kola Petr Mihálik z ČSSD. Tehdy přišlo k volbám 32,26 procent voličů.