Senátorem za Ústí nad Orlicí bude Petr Fiala za KDU-ČSL, zvítězil v prvním kole

Senátorem za obvod Ústí nad Orlicí se stane Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj). Získal 65,66 procenta hlasů. Zastupitel Pardubického kraje zvítězil v prvním kole proti svému jedinému protikandidátovi Stanislavu Ešnerovi (ANO).

Fiala je šestnáct let starostou Letohradu na Orlickoústecku. Od roku 2016 působí rovněž jako zastupitel Pardubického kraje. Je předsedou hnutí Společně pro kraj, do jehož vedení se dostal v roce 2019. 

O senátorské křeslo v okrsku usilovali jen dva kandidáti. Fiala ve volbách, kterých se zúčastnilo zhruba 42,61 procenta voličů, porazil technologa Stanislava Ešnera z ANO. 

V zastupitelstvu Pardubického kraje nejprve působil jako místopředseda finančního výboru a poslední dvě volební období je předsedou výboru pro dopravu a dopravní obslužnost. Působí také v zájmovém sdružení Destinační společnost Východní Čechy, která se angažuje v oblasti cestovního ruchu.

Kromě voleb do Senátu letos kandidoval i v komunálních volbách v Letohradu za Sdružení pro Letohradsko, které podle dosavadních výsledků jasně vede.

V roce 2016 zvítězil v Ústí nad Orlicí Petr Šilar (KDU-ČSL). Ve druhém kole získal 63,92 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Lipavský (za ANO).