TÉMA

Stanislav Ešner

Bez dvojitého souboje. Tři senátoři míří do Valdštejnského paláce hned po prvním kole

Aby se kandidát stal senátorem, musí získat alespoň 50 procent hlasů voličů, kteří se zúčastní voleb a odevzdají svůj platný hlas. Není to ale úkol jednoduchý, zvláště když v obvodu kandiduje více uchazečů. Proto se v naprosté většině případů koná kolo druhé, v němž se utkají dva postupující a je tak zajištěno, že vítěz získá nadpoloviční většinu hlasů. V letošních volbách se však třem kandidátům podařilo zvítězit už v kole prvním.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 10:12|

Senátorem za Ústí nad Orlicí bude Petr Fiala za KDU-ČSL, zvítězil v prvním kole

Senátorem za obvod Ústí nad Orlicí se stane Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj). Získal 65,66 procenta hlasů. Zastupitel Pardubického kraje zvítězil v prvním kole proti svému jedinému protikandidátovi Stanislavu Ešnerovi (ANO).
24. 9. 2022|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|