Rozuzlení změn v jihomoravském ANO? Vést by tady hnutí mohl šéf kyjovské nemocnice

Jihomoravské ANO navrhuje předsednictvu hnutí stanovit novým krajským předsedou ředitele Nemocnice Kyjov Lubomíra Wenzla (ANO). Rozhodl o tom krajský sněm v Brně. Wenzl by tak nahradil ve funkci poslankyni Taťánu Malou. Krajská organizace bude znovu skládat brněnskou buňku, kterou zrušilo předsednictvo v půli měsíce kvůli sporům o možné napojení některých lidí na pochybné kauzy. Wenzl uvedl, že by předsednictvo hnutí mělo o návrhu rozhodnout příští týden.

Wenzl neměl protikandidáta. Zvedlo pro něj ruku 105 lidí, podporu šesti nedostal. Wenzl žije v Drnovicích u Vyškova a dva roky je ředitelem kyjovské nemocnice. 

„Pokud budu potvrzený ve funci, hlavními úkoly budou obnova brněnské organizace a volby,“ uvedl Wenzl. Měl by tak mít zásadní vliv na rozuzlení sporu hnutí ANO v nejlidnatějším městě Moravy.

ANO reflektuje situaci v Brně

Původně měl mandát krajskému vedení v čele s Malou vypršet až koncem roku. Dřívější změna krajského vedení je ale důsledkem situace v brněnské organizaci, kterou předsednictvo hnutí zrušilo kvůli sporům.

Nejprve chtěl bývalý brněnský primátor a bývalý místopředseda hnutí Petr Vokřál zrušit tři organizace v Brně kvůli možnému napojení některých lidí na pochybné kauzy.

Po loňské policejní razii totiž skončil ve vazbě kvůli podezření z korupce bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula (dříve ANO). Podle obžaloby byl hlavou skupiny lidí, kteří manipulovali stavební zakázky a brali za to vysoké úplatky. Mezi obžalovanými je i exmístostarosta Brna-Ivanovic a bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-středu Petr Liškutin (dříve ANO).

Předsednictvo Vokřálův návrh nejprve akceptovalo, potom ale rozhodnutí vzalo zpět. Vokřál poté z hnutí odešel. Situaci v Brně řešil v první půli června předseda ANO a premiér Andrej Babiš, na jehož návrh předsednictvo o pár dní později zrušilo brněnskou organizaci. Babiš také uvedl, že je potřeba zvolit nové krajské vedení, které vytvoří novou brněnskou organizaci hnutí.

Jihomoravské ANO pozměnilo kandidátku

Jihomoravské hnutí ANO částečně pozměnilo kandidátní listinu do říjnových krajských voleb. Lídrem zůstane hejtman Bohumil Šimek, na druhé místo se ze třetího posunul radní pro zdravotnictví Milan Vojta. Na pátém místě bude namísto poslankyně a krajské radní Taťány Malé hejtmanův náměstek Petr Hýbler, Malá s ohledem na poslanecký mandát kandidovat nebude.   

Jihomoravské zastupitelstvo má 65 členů. V koalici je ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V opozici je KDU-ČSL, ODS, KSČM, SPD a Zelení s Piráty.