Řidiči mohou nově opravit špatně zadané údaje elektronické dálniční známky i v době platnosti

Chybně zadanou elektronickou dálniční známku mohou řidiči nově opravit i v době její platnosti. Motoristé mohou změnit až dva znaky v SPZ a také stát, kde bylo vozidlo zaregistrováno. Oprava je ovšem možná pouze jednou. V pátek o tom informoval správce systému, státní podnik Cendis. Dosud bylo možné údaje měnit jen před začátkem platnosti známky v případě zadání neexistující poznávací značky nebo chybně zadané země registrace vozidla.

Pokud dálniční známka už platí, možnost změny údajů je oproti situaci, kdy ještě platit nezačala, omezená. Zadání autorizačního kódu ve správě známky na webu edalnice.cz umožní motoristovi opravit nejvýše dva znaky v chybně zadané SPZ nebo opravit stát registrace vozidla.

Pokud řidič této možnosti využije, ztrácí možnost vrácení uhrazeného poplatku. O vrácení peněz je možné žádat od loňského 19. dubna za omylem zadanou neexistující státní poznávací značku (tedy ne v případě, že řidič svou chybou zaplatil dálniční známku někomu jinému) nebo špatně zadanou zemi registrace vozidla.

Pokud dálniční známka ještě nezačala platit, stále řidičům zůstává možnost pomocí autorizačního kódu známky uvedeného na potvrzení o úhradě opravit kompletně celou státní poznávací značku nebo chybně zadanou zemi registrace vozidla. Tato i výše popsaná změna údajů po začátku platnosti jsou nevratné a je možné je provést pouze jednou.

Stát novou možností úpravy údajů reaguje na podněty řidičů, kteří typicky zadali při koupi dálniční známky značku s překlepem nebo zaměnili jednotlivé znaky. „Pokud řidič dříve zadal například písmeno O místo nuly (0), prohodil dva znaky při vyplňování nebo se jinak spletl, zaplatil tak třeba známku na auto někoho jiného nebo na značku, která neexistuje. Nyní ale může svou chybu jednoduše napravit. Zabere mu to pár minut a nestojí ho to ani korunu,“ uvedl ředitel Cendisu Jan Paroubek.

Nejrychleji může řidič podle něj možné údaje ověřit na webu edalnice.cz v Ověření platnosti. „Pokud najde chybu, stačí do Správy známky zadat autorizační kód z potvrzení o úhradě a pak opravit, co je potřeba,“ potvrdil Paroubek.

Jak ověřit platnost známky

Další novinkou na webu dálniční známky je průvodce nejčastějšími životními situacemi spojenými s dálniční známkou. Řidiči zde mohou třeba zjistit, jak ověřit platnost dálniční známky nebo co dělat při ztrátě potvrzení o úhradě.

Elektronické známky nahradily 1. ledna loňského roku papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tedy nutné je lepit na přední sklo vozidla. Řidiči jich během prvního roku fungování nakoupili přes šest milionů kusů za přibližně 5,5 miliardy korun, což je asi o šest set milionů korun meziročně více.