Elektronická dálniční známka upozorní na svou expiraci, o signál je ale třeba zažádat

Události: Druhý rok elektronických dáničních známek (zdroj: ČT24)

Systém elektronických dálničních známek vstoupil do druhého roku. Právě nyní končí platnost kuponů velkému množství řidičů. Někteří si stěžují, že jim nepřišlo upozornění. Provozovatel přiznává, že v prosinci měl potíže s odesíláním e-mailů a SMS. Zároveň však dodává, že avízo na nutnost nové platby je vždy potřeba zadat při koupi elektronické viněty.

Nalepovací kupony začali řidiči před rokem měnit za ty elektronické. Pořídit se dají na internetu, na poště i na čerpacích stanicích EuroOil. Nejčastěji lidé kupují roční. Začátek platnosti si můžou zvolit, na její konec umí systém upozornit.

V prosinci se však upozornění řada řidičů nedočkala. Provozovatel chybu zjistil, odstranil a omluvil se. Někteří šoféři ale na dálnici dostali i pokutu. „Dozvěděl jsem se, že nemám zaplacenou dálniční známku na toto období, kdy mě chytli, a dostal jsem pokutu 1500 korun,“ řekl Svatopluk Boček. 

Zažádat o upozornění

Ten také tvrdí, že o automatické upozornění v systému požádal. Šéf zodpovědného podniku ale oponuje. „My jsme tuto skutečnost ověřili v systému, upozornění nepřišlo, protože neměl tuto možnost zadanou,“ řekl ředitel CENDIS Jan Paroubek. 

Každý řidič si to může ověřit sám na webu edalnice.cz. Zadá registrační značku a autorizační kód, který přišel po zaplacení. K ověření samotné platnosti dálniční známky pak není třeba žádný kód; stačí jen zadat značku.

Policie a celníci loni za jízdu po dálnici bez známky zastavili skoro dvacet tisíc aut. Rozdali pokuty za téměř 19 milionů korun.