TÉMA

Elektronická dálniční známka

Za jízdu bez dálniční známky je průměrná pokuta 1100 korun. Policie v lednu vybrala o čtvrtinu víc peněz

Policie v lednu řidičům rozdala čtyři tisíce pokut za jízdu bez dálniční známky. To je meziročně o deset procent víc. ČT to sdělila vrchní komisařka Hana Rubášová. Na pokutách tak policie celkem vybrala oproti stejnému období vloni o čtvrtinu víc peněz – celkem 4 662 300 korun. Průměrně řidiči policii zaplatili 1100 korun, přestupek se jim tak oproti loňskému lednu prodražil zhruba o stokorunu. Cena dálniční známky se přitom bude od března zvyšovat.
9. 2. 2024|

Policie znovu odložila případ tendru na dálniční známky, kvůli kterému skončil ve funkci Kremlík

Policie už podruhé odložila případ tendru na elektronické dálniční známky, kvůli kterému skončil ve funkci bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Právě on loni policii nařídil, aby prověřování ještě doplnila, a to poté, co přezkoumal původní rozhodnutí kriminalistů o odložení případu. Policie nyní znovu došla k závěru, že nebyl spáchán trestný čin. Trestní oznámení podal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který zakázku na známky za 401 milionů korun označil za předraženou.
9. 3. 2022|

Elektronická dálniční známka upozorní na svou expiraci, o signál je ale třeba zažádat

Systém elektronických dálničních známek vstoupil do druhého roku. Právě nyní končí platnost kuponů velkému množství řidičů. Někteří si stěžují, že jim nepřišlo upozornění. Provozovatel přiznává, že v prosinci měl potíže s odesíláním e-mailů a SMS. Zároveň však dodává, že avízo na nutnost nové platby je vždy potřeba zadat při koupi elektronické viněty.
17. 1. 2022|

Systém na elektronické dálniční známky nevrátí peníze za špatně zadanou značku. Ombudsman chce nápravu

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček vyzval ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) k řešení problémů u plateb za elektronické dálniční známky. Není totiž možné získat zaplacené peníze při nesprávně zvolené registrační značce zpět, zpětně ani nelze zadanou registrační značku opravit. Systém umožňuje zadat dokonce i registrační značky v nesprávném formátu. Společnost Cendis, která je správcem systému dálničních známek, slibuje nápravu do konce dubna.
13. 4. 2021|