Republikou v noci projdou silné bouřky. Hrozí zatopení sklepů a podchodů, bude také silně foukat

Silné bouřky, při kterých spadne kolem 30 milimetrů srážek a nárazy větru budou mít rychlost až 70 kilometrů za hodinu, projdou v noci Českem. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, podle které v západní části republiky budou bouřky nejprudší v pátek večer a po půlnoci by se mohlo počasí uklidňovat, zatímco východ zasáhnou bouřky spíše později v noci a zeslábnou až v sobotu ráno.

Páteční odpoledne bude vcelku teplé s maximálními teplotami 24 až 28 stupňů Celsia, ale ukončí ho bouřky. Výstrahu na ně vyhlásil ČHMÚ pro celou republiku.

V západní části – konkrétně Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji – bude platit od pátečních 20 hodin do dvou hodin v noci na sobotu. Ve zbytku republiky – tedy na Moravě, ve Slezsku a na východě a severovýchodě Čech – bude platit až od půlnoci do sedmi hodin v sobotu dopoledne.

Výstraha před silnými bouřkami
Zdroj: ČT24

Naprší kolem třiceti litrů na metr čtvereční, bouřky bude doprovázet vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Padat by mohly i kroupy. Podle meteorologů hrozí zatopení sklepů nebo podchodů, pády větví a ojediněle i rozvodnění malých toků. ČHMÚ upozornil, že riziko mohou představovat také blesky.

Po bouřkách se na víkend poněkud ochladí. Nejvyšší teploty dosáhhnou v sobotu 21 až 25 stupňů, jen na jihovýchodě území by mohlo být až 28 stupňů. Navíc i poté, co se bouřky přeženou, může místy občas pršet, ojediněle se objeví další, slabší bouřky. V neděli by se měly nejvyšší teploty vrátit na páteční úroveň 24 až 28 stupňů Celsia. Na západě Čech se mohou i v neděli vyskytnout přeháňky.