Rektoři si připomněli svátek na Hradčanském náměstí. Podpořil je i předseda Akademie věd ČR

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek pozvání na Hrad nedostal (zdroj: ČT24)

Na Hradčanském náměstí položili věnec u sochy Tomáše Garrigua Masaryka zástupci kanceláře prezidenta. Po nich si na stejném místě připomněli 98. výročí vzniku samostatného československého státu rektoři a studenti.

Většina rektorů vysokých škol si naplánovala vlastní připomenutí státního svátku. Svou účast na večerní ceremonii odmítli nejen kvůli dění okolo státních vyznamenání, ale i kvůli nepozvání rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka. Svátek proto oslavili u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Ministryně školství Kateřina Valachová u sochy T. G. Masaryka
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Spolu s nimi přišel také předseda české Akademie věd Jiří Drahoš. Akademická obec podle něj musí držet při sobě, a tak se ani on na večerní slavnost na Pražském hradě nedostaví. Připomněl také výročí vzniku Československa. „Podařilo se nám vybudovat demokracii, která není úplně bez chyb. Ale kdo z nás je bez chyb,“ řekl před asi dvěma stovkami shromážděných.

Rektory doprovodili studenti vysokých škol z celé České republiky. Zástupci studentských iniciativ přečetli prohlášení, v němž podpořili rektory, kteří se rozhodli na Hrad nejít. Ocenili, že mezi českými vysokými školami vládne soudržnost. 

Na místo dorazili i ministryně školství Kateřina Valachová a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Hamáček řekl, že se letošní svátek koná ve velmi napjaté atmosféře. Sám se zúčastní slavnostní přísahy hradní stráže, jmenování nových generálů i večerní ceremonie ve Vladislavském sále.

„Je to z toho důvodu, že řadu lidí navrhly obě komory parlamentu. Po ukončení tohoto ceremoniálu opustím Pražský hrad. Recepce se nezúčastním,“ vysvětlil své rozhodnutí. Po ceremonii odejde i ministryně Valachová.