Rathův soudce se nepovažuje na podjatého. Obhájci ale ženou stížnost výše

Soudce Robert Pacovský a další členové trestního senátu, který rozhoduje v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, se nepovažují za podjaté. Informaci přinesl server Novinky.cz s odkazem na mluvčí Krajského soudu v Praze, kde Pacovský působí. Že Rathova námitka neuspěla, potvrdil také jeho advokát Adam Černý. Zároveň však dala obhajoba najevo, že se se stížností obrátí ještě na vrchní soud.

David Rath si stěžoval na podjatost soudce Roberta Pacovského, své argumenty předkládal soudci samotnému tři dny a byl by řečnil dále, kdyby mu Pacovský nebyl odebral slovo – čímž si vysloužil řadu námitek od obhájců. Pacovský a členové jeho trestního senátu se přesto přesvědčit nedali a rozhodli, že podjatí nejsou.

Soud rozhodl koncem listopadu v neveřejném jednání, nyní rozhodnutí dostali do ruky Rathovi obhájci. Jejich postoj se však nemění. Proti rozhodnutí krajského soudu podali stížnost, uvedl advokát Adam Černý. O případné Pacovského podjatosti tedy bude ještě rozhodovat pražský vrchní soud.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na vyřízení stížnosti čeká hlavní líčení

Rath svého soudce viní, že při rozhodování o vině bývalého ministra, poslance, hejtmana či šéfa lékařských odborů podléhá politickému tlaku. Poukazuje také, že se do případu zapletl Pacovského strýc. Advokát Michal Pacovský se měl stát Rathovým obhájcem, ale nakonec případ odmítl.

Kvůli stížnosti na podjatost soudce je do odvolání přerušeno líčení v korupční kauze. V ní je Rath obžalován z toho, že bral úplatky v rámci manipulací s veřejnými zakázkami, které podle obžaloby organizovali Kateřina a Petr Kottovi.

Podle spisu přizpůsobovali tendry „velkým hráčům“, kdy jednoho ze zájemců za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“. Jednalo se údajně o zakázky na opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu.

Krajský soud již jednou rozhodl, Kottovi dostali každý 7,5 roku vězení, Rath 8,5 roku. Vrchní soud ale verdikty zrušil a zpochybnil hlavní důkaz obžaloby – odposlechy. Nejvyšší soud je poté však označil za přípustné. Kauza se přesto vrátila k Pacovskému.

V korupční kauze je celkem 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Rath ovšem figuruje i v dalších soudních případech: