Rakovina prsu postihuje i dvacetileté dívky

Praha - Rakovina prsu postihuje i velmi mladé ženy. Ze 6000 Češek, u nichž je ročně odhalena, je sice většina starší 50 let, zhruba 100 z nich jsou ale ženy do 35 let. Podle docentky Petry Tesařové z onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) ale nejsou výjimkou ani dvacetileté dívky. Gynekologové podle ní však na rakovinu u těchto žen nemyslí, a tak jen málokterý jim preventivně vyšetřuje prsa pohmatem.

"U mladých žen trvá oproti ženám po přechodu asi dvakrát déle, než je nádor odhalen. Nemoc je tak obvykle odhalena až ve vyšším stadiu. Změnit to má Projekt 35, který se zaměřuje na prevenci a léčbu mladých žen,„ řekla dnes Tesařová. Mladým ženám proto doporučila, aby si pravidelně po skončení měsíčního cyklu pohmatem samy vyšetřovaly prsa: “Pokud objeví cokoli podezřelého, mohou se obrátit na svého gynekologa či lékaře z prsních poraden nebo přímo na VFN, která Projekt 35 koordinuje. Žádné doporučení od praktického lékaře či gynekologa nepotřebují."

U mladých žen se prvotní nádor rychle zvětšuje

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Rakovina prsu u žen do 35 let sice tvoří jen dvě procenta nových případů, onemocnění u nich ale postupuje mnohem rychleji. Nádorové buňky se intenzivněji dělí a častěji prorůstají do okolních tkání. Prvotní nádor se rychle zvětšuje a za pár týdnů až měsíců zakládá další ložiska. Zatímco u 70leté ženy roste nádor do jednoho centimetru třeba i tři roky, u mladé dívky to je otázka jen několika měsíců.

Projekt 35 vznikl před čtyřmi lety, dosud sloužil hlavně ke sběru dat o výskytu onemocnění u mladých Češek. V další etapě se soustředí na sjednocení a aktualizaci léčebných postupů u mladých žen. Do klinického výzkumu se tak zapojí všechna onkologická pracoviště v Česku.

Riziko onemocnění rakovinou prsu je vyšší u žen, které mají rakovinu prsu v nejbližší rodině. Více ohroženy jsou také ženy, které začaly menstruovat před 12. rokem života, a ty, u nichž menopauza začala až po padesátce. Riziko je spojováno i s prvním těhotenstvím po 35. roce věku. Ze statistik sice vyplývá, že u 90 procent pacientek je díky screeningu odhalen nádor včas, screening však hradí zdravotní pojišťovny jen ženám od 45 do 75 let.

Preventivní desatero, jak předcházet rakovině prsu: