Rakousko a Slovensko možná už v červnu, k moři by mohli Češi jet v červenci, plánuje Petříček

Interview ČT24 s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Kdy se otevřou Čechům hranice pro volné cestování, zatím není podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) úplně jasné. Záleží na tom, jak dopadnou mezinárodní jednání o podmínkách cestování a jestli budou lidé potřebovat potvrzení o bezinfekčnosti. Podle ministra by se jako první měly otevřít hranice se sousedním Rakouskem a Slovenskem. Češi by také zřejmě mohli vycestovat o prázdninách k moři. Ministr to řekl v pořadu Interview ČT24.

„Když jsme před několika dny představili plán, jak postupně uvolňovat pravidla cestování i pro turisty, předpokládali jsme, že nejpozději od začátku srpna by bylo možné jet do Chorvatska, Řecka a dalších populárních destinací. Nyní se zdá, že to může proběhnout rychleji. I ze strany Chorvatska, Bulharska nebo Řecka zaznívá, že mají zájem otevřít hranice pro turisty už na přelomu června a července. Teď budeme řešit podmínky, za jakých by to bylo možné,“ uvedl Petříček.

Podle něj musí vlády dotčených zemí probrat s epidemiology, jak budou řešit situaci, kdy se v turistické destinaci setkají turisté z různých zemí Evropy, tedy různě rizikových oblastí. Ministerstvo zahraničí také čeká na doporučení Evropské unie, jak upravit pravidla pro cestovní ruch, neboť na letní dovolenou k moři vyráží lidé často autem a potřebují mít garanci od tranzitních zemí.

„Je to otázka také nějakého celoevropsky uznatelného dokumentu, který by garantoval, že lidé jsou bezinfekční, nějaký covidpas. Ale pokud by čtyřčlenná rodina měla jít na test před dovolenou a po návratu, tak se jim to výrazně prodraží. Byla by to i pro nás obrovská technická výzva, zajistit statisíce testů pro ty, kteří chtějí vycestovat,“ naznačil Petříček. 

Nejprve se otevřou hranice s Rakouskem a Slovenskem

Ještě rychleji by se podle šéfa české diplomacie mohly otevřít hranice se sousedními státy, zejména s Rakouskem a Slovenskem. K tomu by podle Petříčka mohlo dojít už „v polovině, druhé polovině června“. Zatím ale není jasné, jestli i tam lidé budou potřebovat potvrzení o bezinfekčnosti. 

„Rád bych to věděl už na přelomu května a června. Rakousko a Slovensko mají dobré trajektorie nákazy. A nejde jen o turismus, ale jsme ekonomicky hodně propojení, hlavně u Slovenska jde o smíšená manželství, studenty a rodiny. S těmito státy bychom mohli hranice otevřít jako první, a to už v červnu,“ plánuje Petříček. „Na Slovensku je situace lepší než u nás, tak není asi rozdíl v tom, když cestujete v Česku nebo na Slovensku.“

Lidem, kteří hodlají otevření hranic v nadcházejících měsících využít, Petříček doporučuje registrovat se do systému ministerstva zahraničí DROZD a také důkladně sledovat webové stránky českých zastupitelských úřadů v cílových zemích, kde se uvádí platná omezení daných států.

Vztahy s Ruskem? Lepší čtyřka, říká Petříček

Ministr zahraničí se také vyjádřil k současným sporům mezi Prahou a Moskvou. Vztahy s Ruskem jsou podle Petříčka v dlouhodobě špatném stavu. „Na škále od jedné do pěti je to lepší čtyřka. V tuto chvíli jsme udělali první kroky, abychom zajistili konzultace podle článku 5 Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci, která má ošetřovat naše vzájemné vztahy. Je to poprvé, co jsme museli tento mechanismus využít,“ řekl Petříček.

Odmítl předjímat výsledek těchto jednání a tedy i to, jestli se česko-ruské vztahy v dohledné době zlepší.

Žádost ruského diplomata, který podle týdeníku Respekt přicestoval do Prahy s kufříkem s jedy, o policejní ochranu kvůli údajným výhrůžkám předalo ministerstvo zahraničí policii. 

„Nemohu detailně komentovat informace o tom muži, když jsou v utajovaném režimu, a přestože se objevují ve veřejném prostoru, měli bychom mít nějakou kulturu v nakládání s utajovanými informacemi. Ale budeme v otázce jeho ochrany postupovat standardně,“ řekl ministr.

Podle Petříčka jsou vzájemné vztahy Česka a Ruska na nevysoké úrovni proto, že Rusko má dlouhodobý zájem ovlivňovat dění v regionu.

„Vnímám, že bychom měli vést seriózní debatu napříč politickým spektrem o tom, jakou politiku k Rusku chceme. Můžeme se opřít o zkušenosti dalších zemí s Ruskem, například Polska, protože i jiné země řešily s Ruskem podobné otázky. Ale nejsem z toho tak nervózní, protože jsme součástí největšího ekonomického bloku na světě a největší vojenské aliance, a to nám dává pocit bezpečí, který není planý,“ dodal Petříček s odkazem na členství České republiky v Evropské unii a Severoatlantické alianci. 

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.