Proti vnitru se odvolají uchazeči o prezidentský úřad Diviš, Janeček, Březina i Zítko

Uchazeči o post prezidenta Karel Diviš, Karel Janeček, Tomáš Březina i Pavel Zítko se odvolají proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které je nezaregistrovalo do lednových voleb. Po započtení závad podle resortu vnitra chybělo Divišovi do padesátitisícové hranice 116 podpisů, Březinovi přes čtyři tisíce. Vysoký počet nedostatků v kontrolovaných petičních arších vedl i k vyškrtnutí Janečka. Tomu scházely necelé dva tisíce podpisů.

Divišovi úřad uznal 49 884 podpisů. „Nesouhlasí nám celkový počet odevzdaných podpisů,“ zdůvodnil Diviš chystané odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec na páteční tiskové konferenci řekl, že Diviš odevzdal petici s 63 210 řádky, po odečtení škrtnutých a neúplných řádků bylo ke kontrole odevzdáno 61 438 podpisů. Diviš řekl, že těchto podpisů ale na úřad odevzdal 61 600, a rozdíl by mu tedy stačil na splnění zákonné podmínky.

Úřad z odevzdaných podpisů vybral kontrolní vzorek, v něm zjistil chybovost téměř 18 procent. V druhém kontrolním vzorku byla chybovost skoro 20 procent. Divišovi proto podle zákonných výpočtů započítal necelých 50 tisíc podpisů, pro registraci mu chybělo 116 podpisů.

Janeček: Chybovost nelze statisticky vysvětlit

Karlu Janečkovi vnitro uznalo 48 091 podpisů. Janeček České televizi napsal, že chybovost oznámenou ministerstvem nelze statisticky dost dobře vysvětlit. „Odevzdali jsme celkem více než 73 tisíc podpisů, které jsme s mým týmem poctivě procházeli a nečitelné či špatně vyplněné podpisy jsme předem vyřadili. Po kontrole vybraného vzorku mi ale bylo Ministerstvem vnitra uznáno jen přes 48 tisíc z nich,“ napsal. Dodal, že situaci nyní analyzuje. „Každopádně se odvolám a v zákonné lhůtě požádám o přezkoumání,“ doplnil.

Také Tomáš Březina, kterému úřad uznal 45 894 podpisů, v SMS pro ČT uvedl, že se bude odvolávat. „Zprávě o vyřazení nerozumím, nechápu, nesouhlasím. Nemám co dodat. Odvolávat se budu,“ prohlásil. Pavel Zítko oznámil odvolání na Facebooku. Napsal, že se bude soudit a vyzval příznivce, aby mu přispěli na právníky. Podle ministerstva vnitra Zítko předložil jen 15 589 podpisů, úřad proto ani nekontroloval jejich chybovost.

Termín na podání odvolání mají kandidáti do poloviny příštího týdne.

Nezaregistrovaní uchazeči o kandidaturu Diviš a Janeček se obrátí na Nejvyšší správní soud (zdroj: ČT24)

Před pěti lety žaloby neuspěly, před deseti soud postup vnitra odmítl

Před pěti lety podalo přihlášky dvacet lidí. Ministerstvo vnitra k volbám zaregistrovalo stejně jako teď devět kandidátů. Jedenáct jich odmítlo. Žádná ze žalob neuspěla.

Do první přímé prezidentské volby před deseti lety se pak hlásilo 19 zájemců. I tehdy jich všechny podmínky splnilo devět.

Vnitro zprvu vyškrtlo jedenáct lidí včetně političky Jany Bobošíkové, exministra Vladimíra Dlouhého a tehdejšího senátora Tomia Okamury. Jenže Nejvyšší správní soud postup ministerstva odmítl. Chyby v náhodně vybraných vzorcích podle verdiktu neměli úředníci sčítat, ale udělat z nich průměr. Jana Bobošíková tak nakonec hranici padesát tisíc podpisů překonala a resort ji musel zaregistrovat dodatečně.