Téma Kandidát na prezidenta Karel Janeček

Kandidát na prezidenta Karel Janeček

NSS zamítl Janečkovu stížnost na prezidentské volby. Podnikatel se obrátí na soud ve Štrasburku

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu. Podnikatel tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb, a žádal jejich opakování. Nyní se hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Proti vnitru se odvolají uchazeči o prezidentský úřad Diviš, Janeček, Březina i Zítko

Uchazeči o post prezidenta Karel Diviš, Karel Janeček, Tomáš Březina i Pavel Zítko se odvolají proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které je nezaregistrovalo do lednových voleb. Po započtení závad podle resortu vnitra chybělo Divišovi do padesátitisícové hranice 116 podpisů, Březinovi přes čtyři tisíce. Vysoký počet nedostatků v kontrolovaných petičních arších vedl i k vyškrtnutí Janečka. Tomu scházely necelé dva tisíce podpisů.

O funkci prezidenta republiky se uchází jednadvacet zájemců

Na ministerstvu vnitra se přihlásilo jednadvacet uchazečů o funkci budoucího prezidenta republiky. Zájemci o funkci hlavy státu museli na resort doručit potřebné dokumenty do úterních čtyř hodin odpoledne. Vnitro nakonec započítalo i přihlášku, která přišla e-mailem, uvedla mluvčí resortu Klára Dlubalová. Před pěti lety se nominovalo dvacet uchazečů. První kolo volby se koná 13. a 14. ledna, organizace voleb bude stát zhruba 800 milionů korun.

Čtrnáct uchazečů o Hrad odevzdalo potřebné dokumenty. V některých případech neúplné

Čtrnáct zájemců o prezidentský post odevzdalo na ministerstvu vnitra potřebné dokumenty. Zda uchazeči o nejvyšší ústavní funkci splnili všechny zákonné povinnosti, bude jasné před koncem měsíce. Úředníci budou kontrolovat hlavně podpisy pod peticemi. Už teď ale vědí, že v některých případech došly dokumenty neúplné. Počet potenciálních kandidátů se ještě zvýší – někteří totiž využijí úplně poslední dny a dokumenty odevzdají těsně před uzávěrkou.

V prvním kole prezidentské volby by nyní vyhrál Pavel, Nerudová posiluje, ukázal model Medianu

První kolo prezidentských voleb by v říjnu vyhrál generál Petr Pavel s 22,5 procenta hlasů, v modelu agentury Median si udržel mírný náskok před bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) s 22 procenty. Podpora obou kandidátů proti zářijovému modelu Medianu klesla, rozdíl mezi nimi zůstal na úrovni statistické chyby. Na 15 procent si polepšila ekonomka Danuše Nerudová, v minulém modelu měla podporu deseti procent voličů. Median model zveřejnil na svém webu.

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál Petr Pavel, ukazuje model Medianu

V prvním kole prezidentských voleb by v září vyhrál generál Petr Pavel. Je to poprvé od loňského září, kdy předstihl ve volebním modelu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozdíl je sice v rámci statistické chyby, potvrzuje ale dlouhodobě rostoucí preference Pavla, a naopak stagnující u Babiše. Na třetím místě by skončila ekonomka Danuše Nerudová. Pavel by uspěl i v druhém kole volby. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.

V prvním kole prezidentské volby vede Babiš, druhou by vyhrál Pavel, ukázal model Medianu

Pro první kolo prezidentské volby má stále největší podíl hlasů šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale v druhém kole by ho porazil někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median. V prvním kole se na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Vystrčil vyhlásil termín volby prezidenta. První kolo bude 13. a 14. ledna 2023

Nového prezidenta budou čeští občané volit 13. a 14. ledna příštího roku. Termín volby vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později, tedy 27. a 28. ledna. Funkci již nemůže obhajovat nynější hlava státu Miloš Zeman. Ten je prezidentem již druhé funkční období v řadě, pokračování mu neumožňuje ústava.

Matematik a podnikatel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta

Matematik a podnikatel Karel Janeček se bude ucházet o post prezidenta republiky. Oznámil to na páteční tiskové konferenci. Kandidaturu si plánuje zajistit cestou petičních podpisů. Voličům chce nabídnout vizi úspěšného Česka, které se může stát vzorem pro Evropu i svět.