Čtrnáct uchazečů o Hrad odevzdalo potřebné dokumenty. V některých případech neúplné

Události: Dvanáct kandidátů na prezidenta odevzdalo potřebné dokumenty (zdroj: ČT24)

Čtrnáct zájemců o prezidentský post odevzdalo na ministerstvu vnitra potřebné dokumenty. Zda uchazeči o nejvyšší ústavní funkci splnili všechny zákonné povinnosti, bude jasné před koncem měsíce. Úředníci budou kontrolovat hlavně podpisy pod peticemi. Už teď ale vědí, že v některých případech došly dokumenty neúplné. Počet potenciálních kandidátů se ještě zvýší – někteří totiž využijí úplně poslední dny a dokumenty odevzdají těsně před uzávěrkou.

Potřebné dokumenty k prezidentské kandidatuře odevzdal například Andrej Babiš (ANO), který našel podporu v poslaneckém klubu svého hnutí. „My jsme to organizovali tak, že jsme to v úterý oznámili a všichni, kteří byli přítomni, to podepsali. A pár z nich ještě ve středu. Takže jsem předal šestapadesát podpisů,“ sdělil.

Odevzdáno má i Danuše Nerudová, která kandidaturu oznámila na konci května. Od té doby její týmy hledaly podporu mezi lidmi. „V krabicích je 82 628 podpisů. V každé krabici, na každém podpisovém archu, za každým podpisem je osobní příběh,“ komentovala.

Na ministerstvu vnitra už byl i senátor Pavel Fischer, jenž nasbíral podpisy 54 zákonodárců. Kampaň pro svůj druhý pokus v prezidentské volbě představil před měsícem. „Stál jsem o to, abych měl podporu z obou komor parlamentu. To je pro mě vizitka toho, že jako prezident budu umět pracovat s parlamentem a oběma komorami napříč,“ vysvětlil.

Ze Senátu usiluje o post prezidenta i Marek Hilšer. Podle ministerstva již potřebné dokumenty doručil. „Jezdil jsem po celém Česku a sbíral podpisy občanů. V brzké době ohlásím, jak to všechno dopadne. Mám podporu občanů a podporu mi nabídli i někteří senátoři,“ avizoval v neděli. 

V pondělí potvrdil, že odevzdal přihlášku do prezidentské volby se čtrnácti podpisy senátorů. Řekl, že mezi podepsanými jsou třeba Adéla Šípová (Piráti), bývalý protikandidát Jiří Drahoš (za STAN), Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21) nebo Marek Ošťádal (STAN). Potřebných padesát tisíc občanů k podpoře své kandidatury nesehnal. Uvedl, že nechtěl investovat miliony do sběru podpisů. Obvinil některé kandidáty, že za získané podpisy platili. 

V úterý dopoledne na ministerstvo s petičními archy plánuje zamířit Karel Janeček. Ministerstvo přijalo také přihlášky Jaroslava Bašty z SPD, kterého podpořili poslanci tohoto hnutí. Podpisové archy odevzdal v pátek také podnikatel Karel Diviš, resort přijal také kandidátku bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. V seznamu uchazečů je zapsána i Denisa Rohanová.

Události: Prezidentští kandidáti na ministerstvu (zdroj: ČT24)

V některých případech došly dokumenty neúplné

Resort ihned zahájil první fázi kontroly, kdy úředníci prověřují údaje o samotných uchazečích. Potom následuje druhá fáze, která se týká podporovatelů. U poslanců a senátorů se ověří platnost mandátu k datu, kdy kandidát odevzdal registraci. Rozsáhlejší je pak kontrola podpisů pod peticemi.

„Provádí se kontrola na namátkovém vzorku, který čítá 8500 podpisů. Probíhá ověření vůči základním registrům, z toho vypadne určitá míra chybovosti, která se přezkoumává ještě fyzicky, ručně,“ nastínil ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Kontrola dokumentů
Zdroj: ČT24

Už teď úředníci údajně vědí, že v některých případech došly dokumenty neúplné. Podle ministerstva nesplňují potřebné náležitosti. Kontrola parametrů u všech listin potrvá do 25. listopadu.

Pavel má odevzdáno. Středula na ministerstvo ještě dorazí

Zájemci o prezidentský post se musí na ministerstvo dostavit podle Jirovce do úterý 8. listopadu do šestnácti hodin. „To je poslední okamžik, kdy mohou ministerstvu doručit kandidátní listinu. Většinou s tím nebývá problém, protože jsou často doručovány osobně,“ podotkl.

V pondělí na ministerstvo dorazil i tým Petra Pavla, který přinesl petiční archy s více než osmdesáti tisíci podpisy. „Já jsem od počátku říkal, že chci být nezávislým kandidátem, že se budu opírat o podpisy občanů. A to jsem také celou dobu dělal a jsem rád, že se nám to povedlo,“ řekl.

Odevzdat potřebné podklady se chystá také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Svou kandidaturu oznámil v květnu a začal sbírat podpisy pod petici. Na vnitro ale zřejmě ponese i podpisy senátorů. „Předpokládám, že to budou primárně hlasy občanů, ale samozřejmě jednám i se senátory, abych tu podporu měl,“ prozradil.

Dostatečnou podporu od veřejnosti oznámil také podnikatel Tomáš Březina, Jiří Kotáb nebo bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Ta ale uvedla, že chce mít sto tisíc podpisů, jinak kandidovat nebude. Podpisy sbíral taky kandidát komunistů Josef Skála nebo europoslanec Hynek Blaško.

Jméno druhého přímo zvoleného prezidenta bude Česko znát během ledna. První kolo se bude konat 13. a 14. ledna, druhé pak 27. a 28. ledna. Mandát současné hlavy státu Miloše Zemana pak skončí 8. března.