Při cvičném seskoku ve Strakonicích zahynul parašutista

Při parašutistickém výcviku ve Strakonicích zahynul jednapadesátiletý muž, informovala policie. Podle mluvčí armádního generálního štábu to byl voják z povoláním. Příčinu jeho pádu zatím zjišťuje policie a také letečtí vyšetřovatelé.

Muž zahynul při cvičném seskoku na přesnost. Zemřel ještě před příjezdem záchranářů. „Příčiny pádu jsou předmětem dalšího vyšetřování. Událostí se zabývají strakoničtí kriminalisté a Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková odpoledne potvrdila informaci, že muž, který zahynul, byl voják z povolání. Na nedalekém letišti má zázemí strakonický 25. protiletadlový raketový pluk.

Voják při seskoku padákem zemřel v Česku také v lednu 2009 poblíž Chrudimi. Výsadkáři z chrudimské posádky se tehdy při seskoku zapletly šňůry padáku do výzbroje a nestačil včas otevřít záložní padák. Další vojáci z povolání zahynuli v České republice při dopravních nehodách armádních vozidel, haváriích letounů a během armádních cvičení při výbuších munice a střelbách.