Předsedkyně Akademie věd Zažímalová dostala nejvyšší francouzské vyznamenání

Předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová převzala ve středu na francouzském velvyslanectví v Praze Řád čestné legie, což je nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Francie tak ocenila přínos Zažímalové na vědecké spolupráci mezi Českem a Francií. Zažímalové předal insignie rytířky Řádu čestné legie francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.

Dutertre vyzdvihl například podíl Zažímalové na projektech Francouzského ústavu pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES), který sídlí v Praze a přes třicet let propojuje výzkumné skupiny ve Francii, Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku.

„Kultura, znalosti a vědomosti jsou pojivem Evropy,“ uvedl Dutertre během předávání vyznamenání. Podle velvyslance je Zažímalová příkladem hlavně pro mladší generace, které díky ní mohou vzhlížet k významné ženské figuře ve vědě. Zažímalová ocenění vnímá jako vyznamenání pro celou Akademii věd ČR.

Biochemička Zažímalová je druhou předsedkyní Akademie věd ČR

Zažímalová je předsedkyní AV ČR od března 2017, kdy ve funkci vystřídala Jiřího Drahoše. V roce 2021 svůj mandát obhájila a instituci povede do roku 2025. Zažímalová dlouhodobě prosazuje například zlepšení finanční stability AV ČR. Po Heleně Illnerové je druhou ženou v čele instituce. Pro akademii pracuje od 80. let v Ústavu experimentální botaniky, který v letech 2007 až 2012 také řídila. Působí i jako profesorka Karlovy univerzity pro obor anatomie a fyziologie rostlin.

Řád čestné legie je francouzské nejvyšší státní vyznamenání, které se uděluje na základě dekretu francouzského prezidenta. V roce 1802 jej založil Napoleon Bonaparte, a to za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Mezi české nositele řádu patří například Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, režisér Miloš Forman, malíř František Kupka, letec František Fajtl, spisovatel Milan Kundera nebo zpěvačka Marta Kubišová.