Před soudem stanuli obžalovaní v kauze zakázek v českých nemocnicích, vinu odmítli

Události: Soud kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby (zdroj: ČT24)

Soud začal rozplétat kauzu údajných manipulací se zakázkami v českých nemocnicích. Obžalovaní, včetně bývalého radního Prahy 1 Daniela Hodka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, stanuli před soudem kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby.

Před soudem skončila čtveřice lidí, všichni u soudu vinu odmítli. Podle státního zástupce Zdeňka Matuly se obžalovaní podíleli na manipulaci se zakázkou tak, aby ji získala konkrétní firma. Úplatek měl chtít i někdejší radní Prahy 1 Hodek. Právě tato městská část je zřizovatelem nemocnice.

„Těším se, až to skončí, až se budu moc zase normálně nadechnout a budu zproštěn,“ prohlásil Hodek.

„Obžaloba proti mně je vystavěna na jediném důkazu, a to výpovědi spolupracujícího Tomáše Horáčka. Motivem jeho nepravdivých výroků vůči mé osobě jsou obchodní spory,“ tvrdí další z obžalovaných, podnikatel Miroslav Lekeš.

Podnikatel Horáček, kterého média označovala za ústřední postavu kauzy, přijal v prosinci 2021 půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitý trest pěti milionů korun.

„Těch šest měsíců, které jsem tady vlastně nebyl, jsem měl dostatek času ty věci nějakým způsobem vyhodnotit,“ řekl Horáček. Sám přijde v aktuální kauze k soudu jako svědek.

Další případy

I na základě Horáčkova svědectví ukončila policie před několika týdny vyšetřování v případu údajné manipulace se zakázkami v Nemocnici Na Bulovce. Mezi obviněnými v této kauze je například bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská nebo exposlanec Marek Šnajdr. Státní zástupce teď rozhodne, zda případ pošle před soud.

Celkem bylo v kauze nemocničních zakázek, která se týká i jiných zdravotnických zařízení, postupně obviněno přes dvacet lidí a osm právnických osob. Státní zástupce už v minulosti uzavřel dohody s několika obviněnými.