Před soud půjde dalších 63 zástupců firem a lékařů v kauze předepisování léků za úplatky. Státní zástupce podal obžalobu

Státní zástupce podal obžalobu na dalších 63 lidí v rozsáhlé korupční kauze, která se týká přednostního předepisování konkrétních léků. Mezi obžalovanými je dvacet lékařů, ostatní jsou zástupci farmaceutických firem. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Celkovou výši úplatků předaných lékařům vyčíslili kriminalisté zhruba na 12 milionů korun.

„Dne 26. 4. 2021 byla k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 podána obžaloba na 63 obviněných, z toho na 43 osob pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině. U několika osob i v souběhu se zločinem podplacení. U dvaceti podplácených lékařů pro přečin přijetí úplatku,“ uvedl Svoboda. Policie původně navrhovala obžalovat ještě další tři lékaře.

Podle vyšetřovatelů jsou mezi stíhanými zaměstnanci či manažeři farmaceutických společností. Od nich podle obžaloby v letech 2009 až 2013 lékaři přijímali úplatky, a to za předepisování léků jejich firem.

Lékařům hrozí za braní úplatků až pět let za mřížemi, zástupcům firem za podplácení až šest let vězení. Policisté navíc zástupce společností viní také z účasti na organizované zločinecké skupině. Za to lze uložit až desetileté vězení a také propadnutí majetku.

Policie vyšetřovala všechny obviněné na svobodě. Případem se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Centrála v kauze už obvinila celkem 200 lidí, z toho 151 lékařů. U 128 lékařů bylo poté stíhání podmíněně zastaveno. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje se k trestné činnosti přiznali, vyjádřili nad ní lítost, v minulosti nebyli odsouzeni a poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5násobek částky, pro kterou byli stíháni – dohromady přibližně dvacet milionů korun.

Šesti dalším lékařům uložil loni v prosinci Obvodní soud pro Prahu 2 peněžité tresty. Rozsudek není pravomocný.