Kvůli úplatkům za předepisování léků stojí před soudem 25 lidí. Lékaři i prodejci

Líčení musí probíhat v největší síni obvodního soudu (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 2 začal v úterý projednávat případ 25 lékařů a zástupců farmaceutických firem, kteří se podle obžaloby podíleli na systému nelegální podpory prodeje léků. Lékaři podle obžaloby předepisovali vybrané léky za úplatky. Ke slovu se zatím dostal pouze jeden z obžalovaných – Pavol Veselý, který podle vyšetřovatelů trestnou činnost organizoval a řídil. Muž svou vinu u soudu odmítl. Hlavní líčení bude pokračovat v květnu, kdy by měl Veselý dokončit svou výpověď. Většina obžalovaných k soudu ve středu nepřišla.

Obžaloba tvrdí, že devět lékařů z různých částí republiky přijímalo v letech 2008 až 2013 úplatky za přednostní předepisování některých medikamentů. Podle policie šlo o částky od 370 tisíc korun až do 2,5 milionu.

Úplatky údajně nabízelo nebo předávalo 16 manažerů, zaměstnanců a reprezentantů farmaceutických společností Interchemia a Genericon. Peníze na úplatky navíc podle obžaloby získávali daňovou trestnou činností, která se projednává v jiné větvi kauzy. Části obviněných tak hrozí až deset let vězení.

Podle žalobkyně rozdaly farmaceutické firmy dohromady přes dvacet milionů v hotovosti. Peníze měli vozit kurýři přímo do ordinací. Nejvíc mělo putovat za Josefem Kořínkem, který má v Rumburku a okolí několik ordinací. Právě ten měl být příjemcem nejvyššího úplatku ve výši 2,5 milionu. „Pan doktor popírá, že by kdy vůbec v souvislosti se svým povoláním, které je spíše posláním, vzal od kohokoliv finanční částku,“ řekla jeho obhájkyně Michaela Pretschová.

V případu bylo původně obviněno více lidí, u některých lékařů však státní zastupitelství podmíněně zastavilo trestní stíhání poté, co poslali peníze na pomoc obětem jiné trestné činnosti. Tuto možnost však dostali pouze ti, kteří se přiznali a kteří na úplatcích nevzali více než půl milionu korun.

Podle Veselého je v obžalobě řada chyb

Pavol Veselý podle vyšetřovatelů údajně nelegální podporu prodeje organizoval, když působil jako generální ředitel dnes již neexistujících firem. Veselý u soudu tvrdil, že nikdy nebyl generálním ředitelem, pouze jednatelem. Ve své několikahodinové výpovědi také mimo jiné uvedl, že podle něj policie nerespektuje presumpci neviny a nevyšetřuje nestranně.

Navíc podle něj žaloba obsahuje řadu chyb a nepřesností. Mimo jiné řekl, že jeden z léků, které lékaři podle obžaloby předepisovali, nebyl v předmětné době vůbec na trhu. Z některých důkazů navíc podle jeho názoru vyplývá, že se „nitky sbíhaly“ k dalšímu z obžalovaných, Břetislavu Hromkovi, který má v kauze postavení spolupracujícího obviněného. Upozornil i na vedení společností v Rakousku.