Pražský hrad komerčně pronajal Vladislavský sál. Je to prodej hodnot a tradice, kritizuje památkářka

Události: Louis Vuitton ve Vladislavském sále (zdroj: ČT24)

Pražský hrad poprvé komerčně pronajal Vladislavský sál. Od středečního rána má proslulé místo korunovace českých králů zabrané firma Louis Vuitton, která na sobotu do sálu pozvala 150 hostů na večeři a přehlídku luxusních šperků. Za pronájem zaplatí přes 15 milionů korun. Podle Pražského hradu je povolení zcela výjimečné.

Vladislavský sál dosud patřil výhradně nejdůležitějším ceremoniálům české státnosti. V sobotu bude poprvé hostit čistě komerční akci. „Správa Pražského hradu (…) s vědomím, že bude spolupracovat se značkou, která je po celou dobu své existence spojena s kulturním dědictvím, zcela výjimečně souhlasila,“ uvedl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Podle kritiků by Vladislavský sál komerčním účelům sloužit neměl. „Komerční pronájem Vladislavského sálu je prodej našich hodnot. Je to narušení dlouhé tradice, je to narušení dlouholetého tabu, je to narušení zvyků, kterých nemáme zase tolik,“ říká bývalá ředitelka odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky Ivana Kalinová Kyzourová.

„Je to architektonicky naprostý skvost. Nejdůležitější je ale tradice vzniklá za první republiky, kdy byl Vladislavský sál opraven a koncipován jako sál určený pro slavnostní shromáždění a zároveň sál přístupný veřejnosti,“ prohlásila dále Kalinová Kyzourová.

Kalinová Kyzourová: Jsou místa, která se pronajímat nemají (zdroj: ČT24)

„Je otázka, jestli je to na té úrovni, kdy už je možné pronajmout Vladislavský sál, nebo ne. Nicméně Louis Vuitton sám o sobě je zárukou slušného zacházení s touto kulturní památkou,“ komentuje to bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček.

„Určitě se dá očekávat, že budou další klienti chtít něco podobného, nicméně asi málokdo si to bude moct dovolit,“ říká k tomu místopředseda České eventové asociace Vít Rozehnal.

Samotná firma na dotazy České televize odmítla odpovědět. Pětidenní pronájem se netýká jenom Vladislavského sálu, ale celého Starého královského paláce. Ve smlouvě se Správa Pražského hradu zavázala mimo jiné k zajištění bezpečnostní služby nebo úklidu.

Pro návštěvníky budou historické prostory Hradu uzavřeny – oficiálně z technických a provozních důvodů. Přípravy přeruší čtvrteční státní návštěva nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Pak už bude vše směřovat k sobotnímu večeru a prezentaci kolekce šperků inspirovaných obdobím gotiky pod pět set let starou gotickou klenbou.

Stejná firma si chtěla v minulosti dvakrát pronajmout i Karlův most. Pražský magistrát v obou případech nakonec svolení nedal, protože odmítl uzavření mostu pro veřejnost.

Hrad kvůli soukromým akcím v posledních letech návštěvníky nepustil třeba do Letohrádku královny Anny nebo do Jižních zahrad. Důvodem byly narozeninové oslavy kancléře Vratislava Mynáře nebo prezidentova poradce Martina Nejedlého.