Poslední prázdninový víkend přibude na silnicích policistů. Dopravci posilují spoje

Poslední prázdninový víkend budou mít policisté a dopravci více práce než obvykle. Kvůli cestám z dovolených a návratu dětí do škol připravují preventivní akce, které posílí bezpečnost především na silnicích. Také vlakoví a autobusoví dopravci se připravují na větší nápor cestujících, na řadě míst proto plánují posílit spoje.

„Přichystali jsme dopravně-bezpečnostní aktivity, které začínají v pátek,“ uvedla policejní mluvčí Hana Rubášová. Ve střehu bude kromě dopravních policistů také pořádková a cizinecká policie.

„Budeme dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a kontrolovat rychlostní limity v obci i mimo obec. Také se zaměříme na to, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek,“ vysvětlila Rubášová.

V pondělí pak policisté budou ve zvýšené míře pomáhat s dopravou především před školami a u přechodů pro chodce. „Preventivní aktivita je spojená i s hlídáním přechodů pro chodce, aby byl ten den bezpečný pro děti a jejich začátek školního roku,“ doplnila mluvčí.

Koridor mezi Prahou a Moravou

Větší nápor lidí očekávají také dopravci. „Jako vždy na začátku a konci letních prázdnin chystáme posílení spojů,“ popsal mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. Týká se to především rychlíkových a dálkových spojů z Prahy na Moravu. Podobně k většímu zájmu o cestování přistupuje i společnost RegioJet. Ta denně sleduje situaci a do kapacity nabízených míst a spojů operativně zasahuje.

„Nejvíce exponovaná je tradičně linka mezi Prahou a Brnem a aktuálně máme velmi slušně obsazené linky mezi Prahou a Plzní, Libercem a Karlovými Vary,“ sdělil mluvčí společnosti FlixBus Tomáš Beránek.