Poslanci z výboru se dostanou ke spisu k Čapímu hnízdu, Šaroch ho pošle do sněmovny

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který žádá o vydání znovuzvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání, zpřístupní části poslanců spis ke kauze Čapí hnízdo, upozornil deník Právo. Poslanci mandátového a imunitního výboru budou moci do spisu nahlédnout ještě před Vánoci.

„Státní zástupce nám vyšel vstříc a 7. prosince bude spis doručen do prostoru k tomu účelu vhodně připravenému přímo v mandátovém a imunitním výboru,“ řekla předsedkyně mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO) Právu. Novinkou je i to, že žalobce svolil k převozu spisu do sněmovny. V minulosti, když žádal o Babišovo vydání, museli poslanci chodit na policii. 

Výbor, který musí dát sněmovnímu plénu doporučení, jak hlasovat o žádosti o Babišovo vydání, začal o záležitosti jednat ve druhé polovině listopadu a zřejmě se k němu vrátí v příštím roce. Členové výboru budou mít k nastudování spisu po 7. prosinci tři týdny, tedy až do období mezi svátky.

Andrej Babiš, který předsedá končící vládě a chystá se na odchod do opozice, byl obviněn v souvislosti s padesátimilionovou dotací na Čapí hnízdo. Stíhán je spolu s někdejší manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou.

O Babišově vydání bude rozhodovat již třetí Poslanecká sněmovna. Jeho stíhání kvůli Čapímu hnízdu poprvé povolili poslanci již v období 2013 až 2017, poté znovu v období následujícím.

Žalobce Šaroch dosud vydal dvě zásadní rozhodnutí. Předloni v září stíhání Babiše zastavil, tento krok však následně revidoval nejvyšší státní zástupce. Letos v srpnu žalobce vrátil věc policii k došetření – právě kvůli výslechům nových svědků, což mu vyčítala nadřízená instituce. Šaroch nicméně jednoznačně odmítl, že by odkládal rozhodnutí, zda podá žalobu, byť připustil, že „možná to tak vypadá“.