Poslanci budou hlasovat o úsporném tarifu. Pomoc domácnostem by měla hladce projít

Události: Sněmovna bude schvalovat energetický tarif (zdroj: ČT24)

Blíží se další mimořádná schůze sněmovny. Poslanci na ní příští týden projednají úsporný tarif, který má domácnostem pomoct s vysokými cenami energií. Platit má od následující topné sezony, vláda na něj poskytne až 66 miliard korun. Opozice návrh hodlá podpořit, považuje ho ale za nesystémový.

V mimořádných situacích snížit konečnou cenu elektřiny nebo zemního plynu – to je hlavní cíl energetického balíčku. Počítá s příspěvkem státu, jakousi dotací, která se ze státního rozpočtu přesune k obchodníkům s proudem nebo plynem.

„Forma příspěvku bude viditelná na faktuře, kdy vlastně ještě před zúčtováním záloh domácnost uvidí odpočet, o který se sníží záloha, kterou bude muset za elektřinu nebo plyn platit,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

O peníze nebude třeba žádat

V praxi to bude vypadat tak, že tarif bude automatický, lidé o něj tedy nemusejí žádat. Rozdíl bude v tom, jestli domácnosti využívají jen elektřinu – na svícení, vaření i topení, anebo mají kombinaci s plynem – tam je podpora státu větší. Výše slevy pro elektřinu se má odvíjet podle distribuční sazby v daném místě a pro plyn podle odebíraného množství.

Sleva je určená jen těm, kteří mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. Maximální výše slevy může přesáhnout deset tisíc korun.

Změny musí teď schválit parlament, poslanci se kvůli balíčku mimořádně sejdou ve čtvrtek 14. července a návrh projednají ve stavu legislativní nouze. A také ve zkráceném čtení.

„Máme ambici stihnout toto za jeden den, aby bylo co nejdříve hotovo. Mám informace, že probíhá i jednání s Bruselem, aby všechny náležitosti, které to má mít i z hlediska Evropské komise a dalších institucí, byly zajištěny,“ říká šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ještě před schůzí poslanců se sejdou kvůli energetickému tarifu členové hospodářského výboru – a to už v půl osmé ráno. Už na jeho jednání chtějí opoziční poslanci upozornit na výhrady, které k zákonu mají.

„Ta největší je, že je to vlastně obcházení problému, další sociální dávka. Až dojdou finanční prostředky, které jsou na to určeny, dostaneme se vlastně do úplně stejné situace, ve které jsme dnes,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Obstruovat nemá smysl, míní Havlíček

„Je naprosto nevhodné pro současnou dobu volit jakýsi energetický tarif, který navíc nebude plošný. Že to nepomůže, o tom není nejmenších pochyb. Ale obstruovat v tomhle případě nedává vůbec smysl, protože je lepší mít alespoň něco,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO a místopředseda sněmovny Karel Havlíček.

S rychlým projednáním zákona počítá i Senát. A to ještě teď v červenci. Rychlý podpis pak slibuje i prezident. Ministerstvo chce, aby zákon i kvůli probíhající energetické krizi platil ihned po vyhlášení ve sbírce. Mělo by se tak  stát už během léta.