Populistické názory lze označit za hloupé, řekl Nejvyšší soud. Reflex se nemusí omlouvat za výraz Pitomio

Týdeník Reflex se nemusí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že ho v časopise i na webu nazýval Pitomiem. Okamura podle Nejvyššího soudu (NS) musí projevit vyšší stupeň tolerance. NS ve zveřejněném rozhodnutí změnil verdikt odvolacího soudu a potvrdil rozhodnutí prvoinstančního. Okamura sdělil, že verdikt NS považuje za protiústavní s ohledem na dřívější vyjádření Ústavního soudu (ÚS) v této kauze.

Prvoinstanční pražský městský soud ve věci rozhodoval v červnu 2020. Podle rozhodnutí se vydavatel Reflexu Czech News Center Okamurovi nemusí omlouvat za označení Pitomio. Podle verdiktu také nebylo nutné nařídit časopisu, aby sporný výraz už nikdy nemohl použít. Soud k tomu už dříve uvedl, že zákaz není potřeba například proto, že Reflex takto předsedu hnutí SPD neoznačil už několik let.

Vrchní soud v Praze po odvolání ale v květnu 2021 rozhodl, že se Reflex předsedovi SPD omluvit musí – a rozhodl o tom, že označení časopis nesmí dál používat. Výraz Pitomio byl podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv. Odvolací soud stejně jako prvoinstanční zamítl politikův požadavek na odškodnění tři sta tisíc korun. Zástupci vydavatelství se proti verdiktu odvolali.

Nejvyšší soud: Kritika Okamury má reálný základ

Nejvyšší soud nyní rozhodnutím potvrdil verdikt prvoinstančního soudu. „Jestliže v rozhodné době veřejně prezentované názory a postoje žalobce byly populistické, nabízející laciná a líbivá řešení s tendencí vyjadřovat se ke všemu, podbízející se veřejnosti, navzájem si odporující, ve vztahu k otázce menšin i sociálním otázkám vyznačující se tendováním ke xenofobii a nacionalismu a jestliže se v předvolební kampani prezentoval i jako vypravěč (trapných a vulgárních) vtipů, lze se závěrem soudů, že kritika má reálný základ, souhlasit. Jinak řečeno, závěr soudů nižších stupňů, že lacině populistické názory i vystupování žalobce v rozhodné době snese hodnocení i jako hloupé, je postaven na reálném základě,“ napsal Nejvyšší soud směrem k Okamurovi. 

Lze podle něj shrnout, že označení Pitomio má povahu hodnotového soudu ve formě slovní karikatury, který se zakládá alespoň na minimálním skutkovém základě. „Slovní karikatura jména není obecně vyloučena a vyznačuje se (stejně jako např. obrazová či fotografická karikatura) ironií, nadsázkou, případně ostrostí či jednostranností, a je proto na ni nutno pohlížet shovívavěji,“ konstatoval NS.

Doplnil, že žalobce (Okamura) se sám označoval za kontroverzního politika, využíval silné i hanlivé výrazy a vyzýval k nekorektnosti. Vzhledem k tomu musí dle NS projevit vyšší stupeň tolerance.

Pohled Ústavního soudu

Kauza už jednou prošla celou justiční soustavou až k Ústavnímu soudu, který se Okamury zastal. Konstatoval tehdy, že svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk, včetně veřejně činných osobnosti, v očích veřejnosti samoúčelně cíleně zesměšňován. V původním verdiktu justice v obecné rovině připustila možnost použít zkomoleninu Okamurova jména v rámci oprávněné kritiky. Po zásahu Ústavního soudu musely soudy rozhodovat znovu.

Okamura odkázal právě na rozhodnutí ÚS. „V této kauze již rozhodl jako nejvyšší soudní instance v zemi ÚS, který mi dal za pravdu a rozsudkem potvrdil princip, že ústavní práva jsou stejná pro všechny bez ohledu, zdali jsou, nebo nejsou veřejně činní. Dnešní (páteční, pozn. red.) rozsudek níže postaveného Nejvyššího soudu je proto s ohledem na Ústavu i judikát ÚS protiústavní,“ napsal Okamura.

Reflex poprvé použil výraz Pitomio v roce 2012. V říjnu téhož roku se podnikatel Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Nyní je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Výraz Pitomio se poté čas od času objevoval také v některých jiných médiích.