Političtí lídři budou jednat o mandátu vlády – bez premiéra i ČSSD

Praha - Předsedové politických stran zastoupených v parlamentu si dnes na společné schůzce mají ujasnit mandát vlády Jana Fischera. Její význam je ale podle některých stran ohrožen tím, že se jí odmítla zúčastnit ČSSD a následně také premiér Jan Fischer. Předseda ODS Mirek Topolánek, který schůzku svolal, trvá na jejím uskutečnění i v případě, že nepřijde premiér ani nikdo z tábora sociálních demokratů.

Bývalý premiér požaduje, aby došlo k přesnější definici role Fischerova kabinetu. „Vláda by měla dostat určité personální, exekutivní a legislativní vymezení, v tomto smyslu si Jan Fischer nemůže dělat, co chce,“ tvrdí Mirek Topolánek.

Předseda občanských demokratů včera v pořadu Otázky Václava Moravce pohrozil, že pokud bude vláda směřovat příliš doleva, odejdou z ní ti ministři, které sem jeho strana nominovala. Topolánkovi se především nelíbí působení ministra vnitra Martina Peciny, kterého označil za prodlouženou ruku ČSSD.

Schůzka Topolánka a dalších předsedů stran o vládě (zdroj: ČT24)

Proti Topolánkovi a jeho kritice současné vlády se již tradičně staví šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Ten řekl, že na plánovanou schůzku nepřijde. Vadí mu rovněž to, že ho Topolánek nepozval osobně, ale přes média. Místo toho navrhuje, aby se o mandátu dohadovaly jen ty strany, které se na vytvoření úřednické vlády shodly.

Premiér Jiří Fischer na vzniklou situaci reagoval písemně, kdy prohlásil, že výroky politiků nevnímá vyhroceně a odmítá reagovat na „co kdyby“. Dnešní schůzku bez účasti sociálních demokratů však považuje za ztrátu času. Fischer chce přitom do příštího týdne, kdy vyprší původní mandát vlády, která vznikla jako překlenovací, připravit její nový program.

Podobné pochybnosti o významu setkání má rovněž předseda Strany zelených Ondřej Liška. Zda se nakonec dostaví, to se prý dosud nerozhodl. Naopak předseda nové strany TOP 09 Miroslav Kalousek jednat chce, podle něj má každá schůzka politických lídrů smysl.