Policie dokončila vyšetřování zakázek na ministerstvu práce, obvinění se seznámí se spisem

Kriminalisté uzavřeli případ zadávání veřejných zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí. Obvinění se můžou seznámit se spisem. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. V kauze je obviněný náměstek pro ekonomiku a informační technologie Jan Baláč a šéf kybernetické bezpečnosti ministerstva Karel Macek. Podle policie se snažili ovlivnit veřejnou zakázku na dodání IT systému na výplatu sociálních dávek.

„Vyšetřování již bylo ukončeno a obviněným je umožněno seznámit se se spisem,“ uvedl k případu Matula. Policie tak plánuje na oba obviněné podat návrh na obžalobu.

Z trestního řádu vyplývá, že seznámení se spisem obhájcům a obviněným umožní policie ve chvíli, kdy uzná vyšetřování za skončené a jeho výsledky za postačující k podání obžaloby. O jejím možném podání bude rozhodovat státní zástupce.

Policie obvinila náměstka Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT ministerstva Karla Macka loni v únoru. Oba jsou podle dřívějších informací médií podezřelí z ovlivňování zakázky na informační systém pro výplatu sociálních dávek. Podle Lidových novin (LN) měla společnost DXC technology dostat nabídku, aby odstoupila z tendru výměnou za přidělení jiné zakázky v budoucnu. Případ údajně provázela nabídka třímilionového úplatku.

Škoda až půl miliardy

Za to je policie stíhá pro trestný čin pletich při zadání veřejné zakázky a za přípravu trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění úředníci mohli podle kriminalistů způsobit státu škodu za 526 milionů korun. Ministerstvo postavilo oba obviněné mimo službu. Stíháni jsou na svobodě.

Baláč i Macek svou vinu odmítají. Baláč k případu loni uvedl, že při veřejných zakázkách úřadu vždy postupoval v souladu se zákonem a státu žádnou škodu nezpůsobil. „Žádný příslib zakázky jsem nikomu nedal,“ řekl LN. Baláč také uvedl, že ho policie fakticky stíhá za příliš manažerský přístup.

Policie obvinila oba manažery loni v únoru po zásahu na ministerstvu. Ve stejný den zasahovala policie také ve společnosti OKsystem, která aktuální IT systém na vyplácení dávek provozuje. Nikoho z pracovníků ale neobvinila.