Podíl Prokopa na činnosti Berdychova gangu projedná znovu soud

Události ČT: Prokop z Berdychova gangu půjde před soud (zdroj: ČT24)

Proces s Jaromírem Prokopem, kterého soudy už dříve označily za duchovního vůdce takzvaného Berdychova gangu, se bude opakovat. Kriminalisté ho po letech, kdy se skrýval, přivezli koncem května z USA. V úterý u Krajského soudu v Praze prohlásil, že chce nové řízení i s výslechy svých spoluobžalovaných, později odsouzených. On sám dostal v nepřítomnosti původně trest třináct a půl roku vězení.

Šestapadesátiletý Jaromír Prokop se u soudu v Česku objevil po patnácti letech, co se ukrýval v zahraničí. V nepřítomnosti byl už dříve odsouzen za čtyři loupeže z roku 1996.

Prokop využil svého práva podat žádost o zrušení rozsudku. Na základě toho tak bude soud znovu vyslýchat čtveřici lidí, kteří byli v původním procesu jeho spoluobžalovanými. „Odsuzující rozhodnutí, které je již pravomocné, bude zrušeno. Řízení se vrací do předchozího stádia,“ uvedl státní zástupce Martin Suska. 

Skrýval se v Seattlu

Jaromíra Prokopa před rokem zadržela americká policie v Seattlu, předminulý týden byl eskortován do České republiky. Soud v jeho případě shledal důvody na uvalení vazby z důvodu, že by mohl znovu uprchnout.  

Prokop byl v minulosti provozním šéfem známého Discolandu Silvie, který ovládal Ivan Jonák. Právě tam se poznala i část členů Berdychova gangu. Jako vyhazovač totiž v klubu pracoval také právě David Berdych. Ten byl nakonec odsouzený k patnácti letům vězení. Propuštěn byl po jedenácti letech v roce 2015. 

Takzvaným Berdychovým gangem prošlo na osmdesát členů, soudy vyslýchaly zhruba dvě stovky svědků. Odsouzeni byli i někteří policisté. 

Nové hlavní líčení s Jaromírem Prokopem by u pražského krajského soudu mělo začít na konci července letošního roku, v rámci zasedání zazní i výpověď samotného Davida Berdycha.