Soud propustil z vězení hlavu loupežného gangu Berdycha

Praha - Soud propustil z vězení Davida Berdycha odsouzeného na 15 let za loupeže. Berdych už opustil věznici v Praze Ruzyni. Hlava gangu, který se zapsal do dějin organizovaného zločinu v ČR, už má za sebou přes 11 let ve vězení. Soud mu stanovil sedmiletý dohled probačního úřadu. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 je pravomocné, žalobce proti němu nepodal stížnost.

Berdych si odpykal více než dvě třetiny trestu. Zůstal ze skupiny odsouzených za mřížemi jako poslední a tvrdí, že se z trestu poučil, a proto chce na svobodu dříve. Berdych žádal o podmíněné propuštění loni v létě. Soudce obvodního soudu Kryštof Nový žádost zamítl, odvolací Městský soud v Praze mu však věc vrátil k doplnění dokazování. Letos se k tomu řešila námitka podjatosti, kterou proti soudci vznesl státní zástupce. Žalobce nakonec neuspěl a soudce mohl v projednání pokračovat. Doplnění důkazů se týkalo psychiatrického posudku Berdycha.

Soud vyslechl tři znalce, kteří se shodli na tom, že je Berdych vězením napravený. Státní zástupce nakonec navrhl propuštění a následný dohled probačního úředníka, kterému se musí Berdych pravidelně každý týden hlásit. „Ocenili jsme, jak jste se ve výkonu trestu choval,“ zdůvodnil soudce rozhodnutí o propuštění. Za mřížemi dostal Berdych zhruba sto pochval - mimo jiné za pomoc dozorci, kterého napadli jiní vězni. „Kajícnost přišla. Kdyby nepřišla, i přes příznivé znalecké posudky bychom s vaším propuštěním velmi váhali. Podařilo se vám najít zpátky srdce, které jste při trestné činnosti odhodil,“ zdůvodnil soudce.

Kauza takzvaného Berdychova gangu byla největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. David Berdych na sebe v rámci organizovaného zločinu navázal desítky lidí, jeho gang jich měl kolem padesáti. Někteří pražští detektivové kryli jeho zločiny za podíl. Gang se skládal z různých menších skupinek. Prováděly mimo jiné únosy podnikatelů, které během několika dní nutily k vydání majetku. Členové gangu také přepadávali kamiony nebo kurýry s penězi. Mnohdy používali převlek policistů. Svými zločiny si měl gang přijít k sumě přesahující sto milionů korun.

Počátky působení Berdycha a jeho kumpánů ve světě zločinu se datují do první poloviny 90. let, kdy chvíli pracoval v proslulém Discolandu Sylvie Ivana Jonáka. Podle něj samotného pracoval Berdych jako vyhazovač v agentuře, kterou si pro svůj Discoland najal. Berdych s komplici páchal údajně trestnou činnost už v roce 1995.

Soud propustil z vězení hlavu loupežného gangu Berdycha (zdroj: ČT24)

Vyšetřování hlavní části spletitého případu odstartovalo v roce 2004, kdy detektivové pozatýkali většinu podezřelých. Berdych prý své zatčení ani trochu nečekal. V říjnu 2006 dostal devítiletý trest s připočtením předchozího trestu ve výši sedmi let za únosy. Trest si odpykával ve věznicích v Rýnovicích a v pražské Ruzyni.

Berdychova kauza patří k největším případům české kriminalistiky

První část kauzy týkající se trestné činnosti gangu z druhé poloviny 90. let, kdy ještě gang podle žalobců nebyl spolčen s policií: V této části kauzy figurovali muži kolem Davida Berdycha a Jaromíra Prokopa; šlo o únos a smrt zlatníka z roku 1996 a loupežná přepadení dalších lidí. V červnu 2007 u pražského vrchního soudu padlo 11 definitivních trestů. Soud pravomocně rozhodl, že muži půjdou za únos a smrt zlatníka a za loupežná přepadení na sedm až 13,5 roku do vězení. Proti verdiktu pět odsouzených včetně Berdycha podalo dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), ten je odmítl. Berdych v tomto řízení dostal více než devítiletý trest vězení, už dříve byl pravomocně odsouzen za vydírání a za přechovávání padělaných bankovek k sedmiletému trestu.

Druhá část kauzy, jež se týká spolupráce gangu s detektivy: V této části kauzy figurují bývalí detektivové pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Josef Opava a Petr Koňařík. Podle obžaloby i pozdějšího závěru odvolacího soudu se podíleli na trestné činnosti gangu z let 1999 až 2001. Skupina podle žalobců přepadávala kamiony a vydírala bohaté podnikatele a využívala při tom policejní výstroj a výzbroj. V lednu 2007 krajský soud uznal vinnými z účasti na loupežných přepadeních 19 lidí, v prosinci téhož roku výši některých trestů upravil odvolací senát na konečných 3,5 až 14 let vězení. Opavovi a Koňaříkovi snížil nepodmíněné tresty vězení ze 14 na 13 a z 12 na deset let. Devět odsouzených včetně Opavy a Koňaříka podalo dovolání k NS, ten je odmítl.

Další část kauzy - loupeže a rovněž spolupráce gangu s bývalými policisty: Obžaloba v této části procesu popisovala více než deset skutků z let 1999 až 2001. Jde především o loupežná přepadení, při nichž obžalovaní fingovali dopravní kontroly v převlečení za policisty. V srpnu 2008 se před středočeským krajským soudem začalo z těchto trestných činů zpovídat pět mužů, mezi nimi i Berdych. Trojice byla v této kauze, v níž figurovali i elitní policisté, obžalována už dříve. Soud ale čekal na pravomocné rozsudky z první části kauzy (verdikty padly v červnu 2007). Zbylí dva obžalovaní, Tomáš Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Maroš Šulej, se dříve skrývali v Irsku. Později je dublinský soud vydal do ČR. V říjnu 2008 krajský soud uznal Berdycha vinným z účasti na devíti loupežích a jedné krádeži, rozhodl však, že trest se mu již zvyšovat nebude (již dříve dostal od soudů v součtu více než 15 let vězení).

Další kauzy související s hlavním procesem kolem Berdychova gangu: Kromě hlavního procesu s takzvaným Berdychovým gangem, rozděleným na několik částí, se konalo ještě několik dalších trestních řízení. V srpnu 2007 například padl definitivní rozsudek nad členem gangu Richardem Bardonem, jemuž soud za účast na loupežích vyměřil sedm let vězení. V březnu 2009 dostal Slovák Miroslav Smugala pravomocně souhrnný trest 8,5 roku vězení za účast na loupeži z roku 2002. V lednu 2010 pražský městský soud v další z kauz uznal vinnými z trestné činnosti devět lidí. U sedmi z nich včetně Berdycha ale upustil od dalšího potrestání, neboť již byli za podobné činy odsouzeni.