Pochod proti rakovině prsu se konal už pojedenácté

Praha - Prahou dnes prošel už tradiční pochod proti rakovině prsu. V poledne odstartoval ze Staroměstského náměstí a směřoval do Žlutých lázní. Charitativní akce, která se koná už pojedenácté, má upozornit na rizika choroby, podpořit prevenci a přimět ženy zajít na vyšetření. Loni se pochodu zúčastnilo na 11 000 lidí, letos ještě asi o tisícovku více. Za předchozí ročníky se vybralo na boj s chorobou celkem 66 milionů korun. Letos je možné zakoupit růžové dámské a šedé pánské tričko s logem akce za 300 korun. Výtěžek poputuje na výzkum choroby a projekty proti ní.

„Každoročně stoupá zájem o pochod a můžeme s radostí říct, že letos přišlo zase víc lidí než loni. Velmi nás těší, že jsou lidé ochotni věnovat svůj čas i určitou částku na podporu dobré věci,“ řekl Michal Čech z pořadatelského týmu. Podle něj v době kolem pochodu stoupá zájem o vyšetření prsu.

Česko má od roku 2002 program na odhalování rakoviny prsu. Ženám nad 45 let hradí každé dva roky preventivní mamografickou prohlídku zdravotní pojišťovny. Každoročně lékaři odhalí přes 5 500 nových onemocnění a zhruba 2 000 žen zemře. Díky programu jsou tři čtvrtiny odhalených onemocnění v počátečních stádiích a dají se dobře léčit.

„Podařilo se dosáhnout opakované návštěvy vyšetření u 50 procent žen. Pořád je nám ale líto, že druhá polovina si nechá příležitost vyšetřit se uniknout,“ řekla primářka Mamma centra Medicon Miroslava Skovajsová. Zdůraznila, že při včasném odhalení nemoci se ženy vyléčí. Ve Žlutých lázních se mohly zájemkyně naučit, jak se mohou vyšetřit samy.

Akce vyvrcholila koncerty Čechomoru a Davida Kollera a Bandu. Stejně jako v minulých letech má i letos pochod své patronky. Lidé mohli potkat třeba Terezu Brodskou, Aňu Geislerovou, Lucii Borhyovou, Moniku Absolonovou či Marthu Issovou.

V Praze se 11. června konal již 11. ročník pochodu proti rakovině prsu ze Staroměstského náměstí do Žlutých lázní. Charitativní akce má upozornit na rizika choroby, podpořit prevenci a přimět ženy zajít na vyšetření. Pochodu se zúčastnily i policistky na koních s růžovými mašlemi.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK