Po týdnu se otevřela hladina lomu u Lišova, vystoupili z ní noví rekordmani v pobytu pod vodou

Události: Český rekord v délce potápění (zdroj: ČT24)

Ze zatopeného lomu u Lišova na Českobudějovicku se po poledni vynořila dvojice potápěčů, která překonala český rekord v pobytu pod vodou. V kabině umístěné deset metrů pod hladinou strávili týden.

Potápěči David Vondrášek a Václav Gabriel vystoupili nad hladinu slověnického lomu u Lišova 22 minut po středečním poledni – týden poté, co se nad nimi voda zavřela. Pod hladinou tak strávili přesně 168 hodin, 14 minut a 30 sekund. O 66 hodin překonali dosavadní český rekord v pobytu pod vodou, jehož držitelem byl rovněž pedagog z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy David Vondrášek.

Týden netrávila dvojice potápěčů vysloveně ve vodě. Pod hladinou měli kabinu zvanou keson s centimetrovými stěnami. Navrhl ji instruktor potápění Michal Doktor. Rekordmani měli v kesonu jídlo i oděvy. Ke spojení se světem nad hladinou sloužil telefon.

Po vynoření poznamenali rekordmani, že nejhorší pro ně bylo všudypřítomné vlhko a také nuda. Zkracovali si ji například výstupy z kabiny do vody – nikoli však nad hladinu. Pobyt pod vodou využili potápěči k výzkumu, jak se lidské tělo při dlouhodobém pobytu pod vodou chová. Vynořením to ale nekončí, svůj zdravotní stav budou kvůli dekompresi hlídat ještě dva dny.