Po návratu ze všech zemí bude nutný test. Výjimku dostanou očkovaní až po druhé dávce, rozhodla vláda

Po příjezdu z kterékoli země do Česka budou muset podstoupit neočkovaní lidé test na covid-19. Lidí považovaných za očkované navíc ubude. Za chráněné před nákazou budou od 9. července nově považováni jen ti, kdo dostali obě dávky ve dvoudávkovém schématu, případně jednodávkovou vakcínu. Po mimořádném čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé, kteří dostali jednu dávku před více než třemi týdny, nebudou již považováni za bezinfekční a na test budou muset po příjezdu ze zahraničí, ale například i před návštěvou restaurace.

Podle ministra Vojtěcha, ale i premiéra Andreje Babiše (ANO) je situace vážná vzhledem k tomu, že oproti minulému týdnu je více nově nakažených, situace se zhoršuje zejména v Praze a zvyšuje se podíl nakažlivější varianty delta známé dříve jako indická. Podle odborníků před ní chrání jen první ze dvou dávek vakcíny jen asi z 33 procent.

Lidé pouze s první dávkou tak již nebudou považováni za dostatečně chráněné. Dosud byli za neinfekční považováni po třech týdnech od jejího podání. Změna bude podle Vojtěcha účinná od pátku 9. července. Lidé s první dávkou tedy ještě budou moci bez testů chodit do restaurací během prodlouženého víkendu. Ministr je přesvědčen, že hrazených testů nabízí stát měsíčně dost pro to, aby pokryly všechny potřeby lidí, kteří nemají dokončené očkování.

Formulář a test i po návratu ze zelených zemí

Od následujícího pátku ale budou muset lidé bez dokončené vakcinace na test nejenom kvůli návštěvě restaurace či kadeřníka, ale i po návratu ze zahraničí. „Z jakékoliv země člověk přijede, tak musí být otestován,“ řekl Vojtěch. Po pobytu v zemích hodnocených na mapě cestovatele jako státy s nízkým nebo středním rizikem (zelené a oranžové) bude potřeba vyplnit příjezdový formulář a podstoupit alespoň antigenní test. Nic se nezmění na pravidlech po příjezdu pro rizikovější státy, z nichž je nutná i karanténa.

„Neplatí to samozřejmě pro plně očkované nebo ty, kteří prodělali covid ve 180denní lhůtě,“ uvedl ministr zdravotnictví. Do karantény podle něj nebudou muset očkovaní lidé ani po návratu z červených a tmavě červených zemí s vysokým nebo velmi vysokým rizikem nákazy. Kontrolovat, že se lidé po příjezdu otestovali, budou podle Vojtěcha mimo jiné zaměstnavatelé, kteří dostanou povinnost prokázat se negativním výsledkem testu. Nebudou však povinné testy po návratu do zaměstnání po dovolené v Česku.

Příjezdové formuláře a to, co v nich je napsáno, budou kontrolovat také hygienici. Letečtí dopravci by neměli vpustit na palubu nikoho, kdo nebude mít formulář vyplněný, sdělil ministr.

Díky povinnosti zaměstnavatelů vyžadovat negativní test od zaměstnanců po příjezdu ze zahraničí očekává vláda, že nebude nutné obnovit celoplošné testování zaměstnanců. To by se nejspíše vrátilo v případě, že by sedmidenní incidence překročila 25 případů na sto tisíc obyvatel.

Velká Británie zatím nezčerná

Na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy zatím nepřibyla Velká Británie. Podle Adama Vojtěcha vláda ještě po svátcích vyhodnotí, jaká je v zemi situace. Pokud se však nezlepší, od 12. července přibude Británie mezi černé země. Vláda ale podle Vojtěcha upraví pravidla pro cestování do této skupiny států. Nebude zakazovat do nich odjet, ale důrazně to nedoporučí.

K počátku července jsou mezi černými zeměmi Rusko, Paraguay, Namibie, Peru, Kolumbie, Botswana, Brazílie, Svazijsko, Jihoafrická republika, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Od 5. července přibude také Tunisko.

Hospodářská komora kvituje testy po příjezdu ze zahraničí, ČLK změny v uznávání očkování

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ocenil, že stát již nebude považovat lidi očkované pouze jednou ze dvou dávek vakcíny proti covidu-19 za dostatečně chráněné. „My jsme s tím nebyli srozuměni od začátku. Označit někoho po první dávce za takzvaně bezpečnou osobu, která nemůže nikoho nakazit a nemůže nemoc přenášet, byl z odborného hlediska nesmysl. První dávka pouze výrazně snižuje riziko závažného průběhu nemoci,“ podotkl.

Hospodářská komora uvítala jinou část toho, na čem se vláda ve čtvrtek dohodla. „Je dobře, že vláda stanovila jasná pravidla testování pro návrat do práce po dovolených. Rizik je už tak dost – a bylo by zbytečným rizikem navíc, kdyby lidé po dovolené nakazili kolegy v práci,“ uvedl její viceprezident Tomáš Prouza. Vojtěch podle něj naslouchal názorům Hospodářské komory i Svazu průmyslu a dopravy.

Změna pravidel, která se týká zelených zemí z mapy cestovatele – tedy povinnost vyplnit příjezdový formulář a neočkovaní podstoupit test – nevadí ani cestovním kancelářím, řekl mluvčí jejich asociace Jan Papež. Připomněl, že z rizikovějších zemí se již formuláře vyplňují delší dobu. „Lidé se s tím vypořádávají bez problému,“ ujistil.

Kritizoval však stát kvůli tomu, že do kategorií zemí, po jejichž návštěvě je nutná karanténa, zařazuje jiné země než německé úřady. Úlevou by podle něj bylo, kdyby očkovaní lidé skutečně nemuseli do karantény, což sice ministr zdravotnictví slíbil, pro Papeže je však zásadní, že se to zatím nestalo.

Reprodukční číslo epidemie ve středu poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem, kdy jich bylo 112. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že chystaná opatření mají především zabránit nekontrolovanému šíření mutace delta.

Zastavení viru by snížilo riziko vzniku nových variant

Ministr zdravotnictví řekl v pořadu Události, komentáře, že cílem je stále dosáhnout proočkovanosti aspoň 70 procent, což ještě nějaký čas potrvá. Věří, že tomu budou odpovídat i platná protiepidemická opatření, protože co nyní ministerstvo zdravotnictví navrhne, to premiér a vláda posvětí.

Zároveň však věří, že nebude třeba přistupovat k novým restriktivním opatřením na národní úrovni. 

Události, komentáře: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (zdroj: ČT)

Česko sleduje přístup Singapuru, ale nyní ho nezvolí

Ministerstvo také sleduje nový přístup některých zemí, například Singapuru a Velké Británie, které chtějí - zjednodušeně řečeno - přistupovat ke covidu stejně jako k dalším nakažlivým nemocem, bez covidových restrikcí a počítání nakažených. „Budeme to sledovat, ale není to  přístup, který bychom nyní chtěli zvolit,“ řekl Vojtěch.

Ministr také hovořil o hledání cest, jak mladší ročníky motivovat k očkování. Jednak současnými omezující pravidly při cestování (samoizolace, nutnost testování), jednak pokračující mediální kampaní i snahou jít za těmito lidmi. Tedy očkování ve firmách či třeba v rámci pilotního projektu očkování v obchodních centrech. 

Zatím není jasné, kdy bude nutná třetí dávka

Do budoucna - ke konci srpna - ministr počítá s utlumováním velkokapacitních očkovacích center a stále rozsáhlejším očkováním u praktických lékařů či v nemocnicích. 

Na otázku, kdy lze čekat nutnost třetí dávky, Vojtěch řekl, že dříve předpokládaná lhůta - devět měsíců po druhé dávce - byla zrušena. Nikdo neví, jak dlouho očkování chrání, probíhají další studie, navíc rozdíly mohou být i mezi různými věkovými skupinami, zmínil. „Nyní to nejsme schopni stoprocentně říci,“ dodal.