Ministerstvo chystá opatření proti variantě delta, případů přibývá

UDÁLOSTI: Případů koronaviru přibývá hlavně v Praze a mezi mladými (zdroj: ČT24)

Denní přírůstky počtu nakažených v Česku začaly zvolna růst. Ve čtvrtek zasedne vláda, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval některá zpřísnění včetně toho, že za chráněné před covidem-19 již nebudou považováni lidé tři týdny po první dávce vakcíny, nýbrž jen ti plně očkovaní. Ostatní se budou muset dál testovat. Ministerstvo zdravotnictví zdůvodňuje změny obavou z rozšíření z delta kmene koronaviru. Podle Státního zdravotního ústavu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky se již vyskytl v Praze, kde se nyní covid-19 šíří nejrychleji.

Ve čtvrtek začne červenec a s ním nejenom prázdniny, ale také některé novinky v pandemických pravidlech. Začne platit rozšířený seznam zemí s extrémním rizikem, do kterých se nesmí až na výjimky cestovat – přibude na něj Rusko – a také budou muset laboratoře provádějící PCR testy nově všechny pozitivní vzorky kontrolovat a zjišťovat, jestli je v nich některá z rizikových variant.

Ministerstvo zdravotnictví se nyní obává zejména silně nakažlivé varianty delta známé dříve jako indická. „Stará varianta brzdí, nová přebírá dominanci. Není to ze dne na den, může to trvat i týdny, kdy vidíte jakousi stagnaci, a potom začátek nárůstu. Riziko, že toto pozorujeme v Praze, je poměrně vysoké,“ podotkl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Laboratoř, která vyšetřuje cestující mimo jiné na pražském Letišti Václava Havla, ostatně potvrdila, že podíl lidí s kmenem delta přibývá. „V předchozích obdobích to byly jednotky procent – pět nebo maximálně deset. S každým dalším měřením se podíl zvyšuje,“ upozornil mluvčí laboratoře GHC Genetics Mikšík. Nyní již dosahuje 30 procent.

Plány ministra Vojtěcha: Testy nutné i po první dávce a po návratu z dovolené

Vláda připravuje i další zpřísnění, která se bezprostředně dotknou každodenního života v souvislosti s očkováním. V minulosti ministerstvo zdravotnictví prodloužilo rozestup mezi první a druhou dávkou z výrobcem doporučených tří týdnů na dvojnásobek, ale kompenzovalo to tím, že již po třech týdnech považovalo očkovaného člověka za chráněného před nákazou, nepotřeboval tedy test například do restaurace nebo ke kadeřníkovi. To zřejmě skončí.

Události, komentáře: Poslanci Špičák a Maříková o nečekaném vývoji epidemie před prázdninami (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zamíří na vládu s požadavkem, aby za chráněného před nákazou byl považován pouze ten, kdo dostal obě dávky a od druhé uplynuly nejméně dva týdny. I v tomto případě odkazuje na rizika varianty delta. Proti ní sice je očkování účinné, ale až dokončené.

Kromě toho Vojtěch chce, aby se každý, kdo se vrátí z dovolené do práce, musel otestovat. „Člověk, který se vrací do práce, by měl být po pěti dnech otestován. Do té doby bude muset nosit respirátor,“ přiblížil.

Opoziční kritika i výtky právníků

Kroky vlády vyvolávají ovšem silnou kritiku. Zní z opozičních řad, ale nejenom z nich. Zdravotnický expert TOP 09 Vlastimil Válek má pochybnosti o schopnosti hygieniků vytrasovat všechny případy s mutacemi koronaviru, Olga Richterová (Piráti) se zase obává, že vláda ignoruje fakt, že je testování nepříjemné a nesnaží se propagovat neinvazivní PCR testy ze slin.

„To je cesta, jak se naučit s covidem žít – že velice rychle skrze přesné testy zjistíme, kdo musí z kola ven, do karantény, do izolace,“ poznamenala.

Ministerstvo zdravotnictví ale čelí i žalobám. Například ústavní právník Jan Wintr je přesvědčen, že před případným soudem neobstojí zákazy cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy. K nim od čtvrtka přibude Rusko, ale především na tento seznam ministerstvo od pondělí zařadí i turisticky atraktivní Tunisko.

„Domnívám se, že je to nezákonné. Opatření mají chránit české území před šířením epidemie, ale zákaz vycestovat do ciziny není schopen tento účel naplnit,“ upozornil.

Češi bez očkování navíc nebudou od 9. července moci bez omezení cestovat na Slovensko. To je ovšem rozhodnutí bratislavské vlády – kdo do země přicestuje a nebude očkován, bude muset podstoupit dvoutýdenní karanténu, kterou lze zkrátit negativním testem, ale nejdříve po pěti dnech.