Piráti ve vládě? Prezident nehraje roli, popereme se s tím po svém, vzkázal Zemanovi Bartoš

Bartoš: Budeme se řídit svou strategií, prezident nehraje roli (zdroj: ČT24)

Zvolených 22 poslanců České pirátské strany poprvé zasedlo. Šéfem poslaneckého klubu se stal právník Jakub Michálek, v čele vyjednávacího týmu stanul šéf strany Ivan Bartoš. Ten reagoval na Zemanova slova, že by bylo logické zapojení Pirátů do vlády, protože mají odbornost v oblasti digitalizace. „Nevím, jestli je pan prezident kompetentní hodnotit znalosti někoho v IT,“ konstatoval předseda Pirátů s tím, že strana se s tím „popere sama“.

Česká pirátská strana získala 10,79 procenta hlasů a stala se tak třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Nyní vytvořila poslanecký klub, v jehož čele stanul lídr pražské kandidátky Michálek. V Praze skončili Piráti druzí za ANO, připomněl Bartoš.

Piráti podle něj dále řešili strukturu sněmovny, kompetence poslanců, výborů, případně komisí, ale i podání majetkových přiznání ve stanovené lhůtě. Strana také sestavila vyjednávací tým, v jehož čele stanul Bartoš jako lídr a předseda strany. „Zároveň mám v týmu Jakuba Michálka, který má velké zkušenosti s vyjednáváním v rámci Prahy,“ uvedl šéf Pirátů.

Jednohlasně pro vydání Babiše a Faltýnka

Dále budou v týmu působit Lenka Kozlová za střední Čechy, Dana Balcarová, která byla v roce 2014 zvolena zastupitelkou na místní části Praha 9 jako nezávislá s podporou Pirátů, Lukáš Bartoň z Plzeňského kraje, Mikuláš Ferenčík z Pardubic a Mikuláš Peksa z Ústeckého kraje. Bartoš upozornil, že jednání mohou být náročná a trvat více dnů.

Komentoval také možné opětovné vydání Andreje Babiše a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. „Jednohlasně jsme se shodli, že pirátská strana bude hlasovat pro jejich vydání,“ zdůraznil Bartoš s tím, že Piráti budou usilovat o jedno místo místopředsedy sněmovny.

Vyloučili jsme koaliční spolupráci s KSČM, SPD a v podstatě v tomto nastavení – nejen, jestli je vydán, nebo nevydán pan Faltýnek a Babiš – i s hnutím ANO, teď vstupujeme do jednání.
Ivan Bartoš
šéf Pirátů

Na Zemanova slova pro Blesk.cz o tom, že by Piráti logicky měli být ve vládě, když se vyznají v digitalizaci, reagoval Bartoš s pochybnostmi. „Nevím, jestli je pan prezident kompetentní hodnotit znalosti někoho v IT. Má takový ten telefon krokodýl, tak asi to dokáže zhodnotit,“ zažertoval šéf Pirátů.

Pak zvážněl. „Rozhodně souhlasím s prezidentem v tom, že my jsme odborníci na digitalizaci, ale máme parlamentní demokracii – zaznělo už v povolebních debatách – myslím, že od pana Kalouska, který vykládal, jak se prezident bude snažit zasahovat do jednání. Blíží se prezidentské volby a pan prezident v tomto ohledu nehraje z našeho pohledu žádnou roli. Budeme jednat podle své strategie. Takže děkuji panu prezidentovi za radu, my se s tím popereme po svém,“ pokračoval Bartoš.

Bartoš zatím na Babišovu SMS neodpověděl

Pokud jde o jednání o vládě, Bartoš uvedl, že mu přišla univerzální SMS od Babiše – stejně jako ostatním stranám. Zatím na zprávu od šéfa ANO neodpověděl.

„My se tím teď budeme zabývat, vyšli jsme z nějaké společenské bubliny, všichni máme spoustu známých, takže nám všem přišly stovky SMS a stovky gratulací, tak si je teď musíme někdy projít – jestli tam už nejsou také některá aktivní pozvání (k jednání),“ sdělil Bartoš.

Obsah pirátského jednání bude zveřejněn. „Transparentnost je naší největší zbraní. Nemáme žádné zákulisní vyjednávání, za které bychom se museli stydět,“ upozornil předseda strany.