Pětice Čechů odletí z Libanonu ve středu. Tisk píše o výměně za Fajáda

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, jsou od pondělního večera na svobodě . Do 24 hodin by tak měla následovat deportace Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v Česku. Taková je prý dohoda, kterou obě strany uzavřely. Píše to s odvoláním na místní nejmenované bezpečnostní zdroje libanonský list L'Orient-Le Jour. Speciál pro propuštěné Čechy přiletí do Libanonu ve středu.

Pětice Čechů se v současné chvíli připravuje na převoz do Česka. „Speciál by mohl odletět během zítřka (středy), bude záviset na libanonské straně, kdy nám tyto spoluobčany předá,“ uvedla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová k chystané misi. Podle ministerstva zahraničí se už s muži setkal český velvyslanec v Bejrútu, který potvrdil, že jsou v pořádku. 

Fajád údajně odletí do Kyjeva

Fajád je stále v pražské věznici na Pankráci. Jeho advokát Vladimír Řičica tvrdí, že zatím nemá žádné oficiální rozhodnutí, podle kterého by měl zařízení opustit. Odmítá také, že by šlo o výměnu. „Co se týká nějaké výměny, v  žádném případě,“ řekl České televizi.  Novinky.cz a Neovlivni.cz ale uvedly, že Fajád by měl odletět z Česka do své vlasti během několika hodin. Podle informací libanonského portálu Naharnet po svém propuštění odletí z Prahy do Kyjeva. 

Mohu potvrdit, že těch pět Čechů zmizelých od minulého roku skutečně mají libanonské složky. Ve spojení s nimi je velvyslanec Čumba a my v tuto chvíli na ně naléháme, aby došlo co nejrychleji k jejich předání do našich rukou.
Lubomír Zaorálek

Podle bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora ale zřejmě celou akci včetně únosu zrealizovala libanonská vojenská zpravodajská služba, protože byl Fajád jejím členem.

Šándor: Fajád byl členem vojenského zpravodajství v Libanonu

„Informace ve sdělovacích prostředích poměrně jasně naznačují, že celá věc byla zrealizována vojenskou zpravodajskou službou Libanonu zřejmě s posvěcením vlády, a to jako odplata za to, že jsme zatkli při společné operaci s Američany na základě mezinárodního zatykače Alího Fajáda a jeho další dva společníky,“ řekl Šándor České televizi.

Libanonská vojenská zpravodajská služba podle Šándora dokonce napsala Městskému soudu v Praze dopis, ve kterém potvrdila, že Fajád je jejím příslušníkem. „Zorganizovat jako reakci únos našich lidí a někde je držet mi přijde spíš jako věc, která hraničí s otevřeným nepřátelstvím vůči naší zemi. Takové řešení bylo naprosto neadekvátní. Přijde mi to jako poslední zoufalý krok, jak si vynutit propuštění Fajáda,“ dodal.

Pokud je celý příběh pravdivý, tak v něm podle Šándora musí hrát nějakou roli i Spojené státy, „aby akceptovaly případný fakt, že ministr Pelikán extradici (vydání Fajáda do USA, pozn. red) zastaví“.

Spojené státy odmítly situaci komentovat

„Nebudu komentovat žádné mediální spekulace,“ řekl ke kauze premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Aktuální vývoj odmítlo komentovat i americké velvyslanectví. Sobotka se nicméně v úterý sešel s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Jednání ale podle mluvčího vlády Martina Ayrera s propuštěním Fajáda nesouviselo. Týkalo se prý česko-amerických vztahů, boje proti Islámskému státu či situace na Ukrajině. 

Bývalý velvyslanec v Libanonu Petr Skalník se ovšem na Šándorovu teorii dívá velmi skepticky. Češi podle něj zmizeli ve východním Libanonu, který není pod kontrolou vlády. „Je tam hnutí Hizballáh a různé další skupiny, které vůbec nemají přímou vazbu na libanonský stát… Libanonská bezpečnostní služba tam podle mého názoru hraje spíše pozitivní roli,“ řekl ČT.

Mezi unesenými byl i zpravodajský důstojník

Podle serveru Neovlivni.cz, který případ sleduje, se zmizelí Češi neocitli na svobodě díky záchranné operaci s použitím násilí. Byli prý propuštěni na základě vyjednávání, přičemž klíčovou roli měla údajně sehrát právě tuzemská vojenská zpravodajská služba.

Mezi unesenými byl totiž i agent českého vojenského zpravodajství Martin Psík. Jeho přítomnost ve skupině byla ale podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka chyba. „Česká strana neměla vysílat svého zástupce do Libanonu a vystavovat ho nebezpečí nějakého potenciálního únosu, protože je nasnadě, že libanonská strana udělá všechno pro to, aby dostala svého člověka z vazby,“ řekl ČT. 

Případy unesených Čechů a Libanonce zadrženého v Praze byly podle šéfredaktorky Neovlivní.cz Sabiny Slonkové spojovány už od únosu loni v létě. „Tím prvním impulzem bylo to, že mezi unesenými byl bratr Fajáda, který pětici Čechů po Libanonu vozil. Následně na konci roku dorazil do Prahy e-mail, který oba případy v podstatě spojil a byla v něm skrytá výhrůžka – pokud bude Fajád vydaný do USA, nebude to mít dobré následky pro unesenou pětici,“ dodává Slonková.

Únosci je nechali bez telefonu, bez jakéhokoliv doprovodu v libanonských horách. Mužům se podařilo zastavit projíždějící kamion a řidič jim půjčil telefon. A v pondělí po 18. hodině poslali do Prahy první sms zprávy, že jsou v pořádku.
Sabina Slonková
šéfredaktorka Neovlivní.cz

 
Libanonský list L'Orient-Le Jour také s odvoláním na místní nejmenované bezpečnostní zdroje napsal, že „osvobození pěti Čechů, mezi nimiž je jeden důstojník, je výsledek dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Taana Fajáda, zadržovaného v Praze“. Že tato dohoda skutečně existuje, listu potvrdil také další zdroj z libanonské bezpečnosti a upřesnil, že Češi se dostali na svobodu v údolí Bikáa na východě Libanonu. 

Další z tamních novin, The Daily Star, informuje o tom, že už minulou středu dostala Fajádova rodina vzkaz o tom, že bude Fajád propuštěn. Libanonské zdroje zároveň upozorňují na to, že stále není jasné, zda byl spolu s Čechy propuštěn i jejich řidič Saíb Fajád, který je bratr Alího Fajáda, ani zda bylo zaplaceno výkupné. 

Slonková: Spojitost s Fajádem se nabízela už od úplného začátku (zdroj: ČT24)

Dostane Fajáda místo USA Libanon?

Na konci ledna se navíc nečekaně sešlo předsednictvo české Bezpečnostní rady státu. Obsah schůzky z 22. ledna, která se uskutečnila necelý týden po předešlém jednání předsednictva, nechtěl premiér komentovat. Podle serveru Neovlivni.cz, který cituje zdroje z bezpečnostních složek, ale právě v lednu vedení bezpečnostní rady výměnu za Fajáda schválilo. Dohodu údajně prosadil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček k celé věci dodává, že prezident Miloš Zeman věděl o situaci unesených Čechů už s předstihem na konci minulého týdne, kdy ho informoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

České ministerstvo spravedlnosti nechce Fajádův případ vůbec komentovat. Slonková zároveň upozorňuje na to, že by lidé měli být s informacemi, které se dostávají na veřejnost, velmi opatrní. Jde totiž o případ, ve kterém jsou zainteresované tajné služby hned tří států – Česka, Libanonu i Spojených států.

Fajád je v Česku od dubna 2014

Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Česko Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění – Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit Pelikán.  

  • Pětice mužů se pohřešovala od 18. července 2015, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí Bikáa nedaleko syrských hranic.  
  • Pětici tvořil Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň - oba novináři jindřichohradecké televize, dále advokát Jan Švarc, tlumočník Adam Homsi a také Martin Psík, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec. Do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.
  • MF Dnes však v minulosti přišla s informací, že v zemi nebyl na soukromé návštěvě, ale plnil zde úkoly tajné služby. Co mělo být přesným účelem cesty, deník neuvedl. 

Po propuštění pětice z Libanonu zůstává v rukou únosců jediný Čech. Padesátiletého muže unesli před téměř rokem z ropných polí v Libyi. Nedávno se česká rozvědka podílela na propuštění dvou zajatců, nakonec se ale ukázalo, že pohřešovaný Čech mezi nimi není.