Případ Fajád: Podle USA nešlo o provokaci amerických agentů

Trestnou činnost tří údajných spolupracovníků teroristů zadržených v Česku nevyprovokovali američtí agenti. Trvá na tom americké ministerstvo spravedlnosti v dokumentu, který si vyžádal pražský městský soud. V USA hrozí Alímu Fajádovi a dvěma dalším mužům až doživotí, údajně chtěli prodat zbraně a kokain kolumbijské teroristické organizaci. Soud své rozhodnutí nakonec o týden odložil - věc je zásadní a složitá, proto si ponechal čas na rozmyšlenou.

Zhodnocení postupu amerických agentů je pro vydání trojice cizinců do Spojených států klíčové, český trestní řád totiž policejní provokaci nepřipouští. Spojené státy viní Alího Fajáda, Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Schůzky se údajně konaly v Ghaně, ve Varšavě a nakonec v pražském hotelu, kde trojici v dubnu 2014 zadržela policie. Od té doby jsou muži v české vazbě.

Předseda soudního senátu Luboš Vrba přečetl vyjádření USA, podle kterého nešlo ze strany agentů o provokaci Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA). Všichni tři obvinění prý totiž páchali trestnou činnost už dříve, než se s agenty dostali do styku, a na schůzkách s agenty prý navíc sami vyvíjeli aktivitu - například sami nabízeli zbraně za ceny, které určili, či iniciovali další setkání.

"DEA v žádném případě nelákal obžalované ke spáchání trestného činu, který předtím neměli v úmyslu spáchat," stojí v dokumentu.

  • „DEA vyšetřoval Jabera, jednotlivce s dlouhou historií trestné činnosti, pro distribuci drog a obchodování se zbraněmi. Jaber představil důvěrnému zdroji DEA své kriminální společníky Merebiho a Fajáda s tím, že mu mohou při trestné činnosti asistovat. Merebi důvěrnému zdroji DEA odhalil své zapojení do rozsáhlého pašování narkotik. Dychtivě a bez váhání se přidal k trestné činnosti a nabídl své zkušenosti mezinárodního pašeráka drog. Fajáda Jaber představil důvěrnému zdroji jako někoho, kdo může dodávat zbraně. Fajád odhalil svou dlouhou historii pašování zbraní a následně inicioval osobní setkání," napsali v zaslaném dokumentu Američané.

Obžalovaní vinu i své vydání odmítají. Obvinění je podle nich založeno na provokaci a lžích. Obhájci poukazují i na to, že Spojené státy mohou muže zavřít do časově neomezené samovazby.

Veřejné zasedání se konalo za zostřených bezpečnostních opatření, jednací síň střežili takzvaní zakuklenci se zbraněmi.

Městský soud rozhodoval o vydání už podruhé

Už v dubnu vydání tří mužů do USA pražský městský soud povolil - Vrchní soud ale koncem června vrátil věc k dalšímu projednání. Vyhověl tak stížnosti obviněných, podle nichž Spojené státy tehdy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení.

Podle předsedy soudního senátu Luboše Vrby americká strana zaslala přes české ministerstvo spravedlnosti první „velmi stručné" vyjádření k údajné provokaci v červnu. Rozsáhlejší doplnění přišlo k soudu tento pátek.

Všichni tři obhájci teď u městského soudu ve svých závěrečných řečech uvedli, že doplňující informace, které nyní poskytla americká strana, podle nich nejsou dostatečné a že situaci nikam neposunuly oproti prvnímu jednání. Dál jim v informacích chybí například záruka toho, že pokud by byli tři muži vydáni do Spojených států, že by s nimi bylo zacházeno standardním způsobem.

Obhájci taky dál trvají na tom, že celý případ byl policejní provokací. Že agenti amerického protidrogového úřadu vyprovokovali trojici mužů na společných schůzkách a že tedy trestnou činnost podle obhájců nepáchali z vlastní iniciativy.

Americká strana ale tvrdí přesný opak, tedy že sami tři muži vystupovali velmi aktivně a že američtí agenti se k nim připojili až ve chvíli, kdy se chystali trestnou činnost páchat.

Definitivní rozhodnutí o extradici má ministr spravedlnosti

Pokud by ale soud příští týden o možnosti vydání tří mužů rozhodnul, ani tak by to neznamenalo tečku za celým případem. Definitivní rozhodnutí o takzvané extradici má totiž ministr spravedlnosti. 

Kokain a nákup zbraní

Celá akce začala v roce 2011. Na překupníky drog z Pobřeží slonoviny nasadili Američané dva agenty, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Muži domlouvali převoz kokainu do Spojených států. Za výdělek chtěli naoko od dvojice překupníků koupit zbraně na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Do příběhu proto vstoupil další aktér z Ukrajiny. Muž vystupoval jako zástupce státní firmy Ukrspecexport, která může jako jediná prodávat na Ukrajině zbraně. Podle americké žaloby nabízel překupníkům například samopaly Kalašnikov, granátomety nebo dokonce protiletadlové střely. Všichni tři muži se naposledy sešli v hotelu v centru Prahy, kde je také na americkou žádost loni v létě zatkla česká policie.

  • Alí Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím, Chalíd Marabi a Faouzi Jaber pocházejí oba z Pobřeží slonoviny.

Za dovoz kokainu, prodej zbraní a praní peněz hrozí všem zadrženým cizincům ve Spojených státech nejméně deset let vězení. Za podporu fingovaných útoků na americké jednotky až doživotí.

Souvislost s červencovým únosem Čechů v Libanonu?

Jeden z trojice mužů, Alí Fajád, je údajně bratrem taxikáře, z jehož vozu zmizelo v červenci v Libanonu pět Čechů včetně Fajádova právníka. Libanonská agentura NNA v červenci napsala, že je unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. České ministerstvo zahraničí se ale k této zprávě odmítlo vyjádřit.

Redaktor ČT Jan Bezděk k případu tří mužů, o jejichž vydání do USA soud rozhoduje (zdroj: ČT24)

Padesátiletý Taán řídil automobil, z něhož pětice Čechů v údolí Bikáa na východě Libanonu zmizela. V autě našla policie opuštěné zavazadlo s jejich penězi a videokamerami. Z vozidla zmizel i řidič.

Příbuzenský vztah Fajáda a taxikáře Saíba Muníra Taána podle libanonské rozhlasové stanice Voice of Lebanon potvrdili členové rodiny. Že by Češi měli být uneseni s cílem zorganizovat Fajádovu výměnu, ale posléze odmítla jeho rodina na internetu i sám Fajád prostřednictvím advokáta.