Únosci v Libyi propustili už tři rukojmí, Čecha ale ne

Koncem března se společně se dvěma Bangladéšany dostal ze zajetí v Libyi na svobodu i jeden občan Ghany. O zbylých šesti, mezi nimiž je i jeden Čech, nové zprávy nejsou. O propuštění informovala rakouská společnost VAOS, která unesené muže zaměstnávala na ropném poli Ghaní.

Rukojmí byla krátce po únosu ze 6. března letošního roku rozdělena do dvou skupin: v jedné z nich byli zaměstnanci z Bangladéše a Ghaňan, v té druhé zbylých šest pracovníků, včetně Čecha. O osvobození prvních dvou lidí - dvojice Bangladéšanů - se psalo už 25. března. Právě proto, že byl s nimi ve skupince i Ghaňan, tak se spekulovalo, jestli také nebyl propuštěn. To se teď potvrdilo. „Všichni tři jsou zdraví a uvedli, že se s nimi během zajetí zacházelo dobře,“ uvedla v oficiálním prohlášení firma VAOS, pro kterou muži pracovali na ropném poli.

Propuštění muži byli od svých kolegů odděleni už druhý den svého zajetí. „Nemohou proto poskytnout žádné další informace o tom, kde se nyní jejich kolegové nacházejí a jak se jim daří,“ uvedla dále společnost VAOS. Zbylých šest rukojmí tvoří jeden Čech, jeden Rakušan a čtyři Filipínci.

Pro Česko jde o první takovou konfrontaci s Islámským státem

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v březnu v Bruselu oficiálně požádal své kolegy ze zemí Evropské unie o pomoc v souvislosti s českým občanem uneseným v Libyi. Zaorálek uvedl, že se ze strany svých kolegů setkal s velkou vstřícností a ochotou pomoci. „Informoval jsem o té kauze, o tom, že v ČR jsme takto poprvé konfrontováni s takzvaným Islámským státem,“ řekl Zaorálek po jednání. V souvislosti s Rakušanem se mluvilo o údajném výkupném. Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí to ale vyvrátil. Požadavek na výkupné podle něj neexistuje, protože se k únosu zahraničních pracovníků ropného pole ve střední Libyi zatím nikdo nepřihlásil. Propuštění dvou Bangladéšanů se pak mělo zakládat podle bangladéšského ministerstva zahraničí na „rychlé iniciativě a neustálém úsilí“ ministerstva a velvyslanectví.

Společnost VAOS (Value Added Oilfield Services) se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi a plánovala své zaměstnance kvůli zhoršené bezpečnostní situaci evakuovat. Skupina ozbrojenců ale zaútočila ještě předtím a zabila přitom 11 strážců. Rakouští a filipínští diplomaté uvedli, že únos provedli radikálové z libyjské odnože organizace Islámský stát. Také Česko tuto verzi považuje za nejpravděpodobnější.