Pavel jmenoval nové profesory, dekret převzali i Zemanem odmítnutí

Předání jmenovacích dekretů novým profesorům (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel v pražském Karolinu předal jmenovací dekrety 93 profesorům. Jsou mezi nimi i historik umění Jiří Fajt a fyzik Ivan Ošťádal, kterým Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal nejvyšší akademický titul udělit kvůli výhradám k jejich minulosti.

Jmenovací dekret si z rukou prezidenta ve středu převzalo 21 žen a 72 mužů, jež na získání titulu navrhla vědecká nebo umělecká rada příslušné vysoké školy. Ve svém projevu Pavel uvedl, že osobní předávání dekretů v prostorách Karolina považuje za podtržení důležitosti toho momentu. V období Zemanova mandátu dekrety kvůli sporům o jmenování některých docentů profesory předával ministr školství.

Nejvíce nových profesorů, a to 30, navrhla Univerzita Karlova v Praze. Devět profesorů bylo jmenováno na návrh Vysokého učení technického v Brně, osm po návrhu Masarykovy univerzitě v Brně a sedm na návrh Českého vysokého učení technického v Praze. Noví profesoři jsou mimo jiné i z Univerzity Palackého v Olomouci, z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a z České zemědělské univerzity v Praze.

Vedle Fajta a Ošťádala se nositeli nejvyššího vysokoškolského titulu stali například psycholožka Lenka Krámská, která vede oddělení Klinická psychologie v pražské Nemocnici Na Homolce, právník a vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva na Masarykově univerzitě Filip Křepelka a Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci, který vede Centrum prevence rizikové virtuální komunikace.

Pavel a Králíčková připomněli nedostatečné financování vysokých škol

Prezident Pavel a rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková hovořili ve svých projevech o nedostatečném financování univerzit. Zdůraznili, že bez dostatečných zdrojů se excelentní věda a vzdělávání vysokoškoláků dělat nedá.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ocenil, že vztah mezi prezidentem a akademickou obcí se vrací na důstojnou úroveň a že dosavadní spory o to, kdo má být profesorem, jsou jmenováním Fajta a Ošťádala završeny. V proslovu se věnoval i rozdílům v odměňování akademiků. Na nízké mzdy si nyní stěžují zvláště učitelé humanitních a společenskovědních oborů.

Zemanův odpor

Jmenovací dekrety obou kandidátů Univerzity Karlovy Fajta a Ošťádala odmítl Zeman podepsat na jaře 2015, spolu s Fajtem a Ošťádalem odmítl jmenovat i Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické v Praze. Zeman svůj krok tehdy zdůvodnil jejich údajnými prohřešky z minulosti, poté následovaly soudní spory.

Eichlera, který vzal už v roce 2016 žalobu na prezidenta zpět, Zeman jmenoval profesorem v roce 2021.

V roce 2021 soud pravomocně rozhodl, že nejmenování Ošťádala a Fajta profesory nebylo v souladu se zákonem. Zeman pak neuspěl ani se svými kasačními stížnostmi u Nejvyššího správního soudu, přesto ani jednoho z akademiků během svého mandátu nejmenoval.