Ozvaly se lokální bouřky. O víkendu setrvají tropické teploty

Bouřky dorazily do Česka i ve čtvrtek a zasáhly hned několik regionů. Výstraha meteorologů platila do jedenácté hodiny večer. Nadcházející víkend bude horký, teploty v neděli vyšplhají na jihovýchodě republiky až na 34 stupňů Celsia. Obloha zůstane převážně jasná, přeháňky a bouřky se objeví už jen výjimečně. Tropické teploty by podle aktuální předpovědi počasí měly vydržet přinejmenším i v první polovině příštího týdne, pršet bude málo.

Meteorologové na čtvrtek vydali výstrahu před bouřkami, pro celé Česko byla v platnosti do 23 hodin večer. Odpoledne a podvečer silná bouřka dorazila do Moravskoslezského kraje a lámala tam stromy. V celém kraji hasiči vyjížděli zatím k 55 událostem souvisejícím s počasím. Mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová sdělila, že hasiči zasahovali v kraji ve všech okresech vyjma Karvinska.

Nejvíce bouřka zaměstnala hasiče na Opavsku, kde měli 23 zásahů. Na silnici mezi Chuchelnou a Bolaticemi spadly čtyři stromy a poškodily ji, aktuálně už je ale průjezdná. Na Bruntálsku je kvůli pádu stromu na trať přerušen provoz mezi stanicemi Valšov a Dětřichov nad Bystřicí, uvedly České dráhy.  

Hasiči v Libereckém kraji měli navečer kvůli bouřce přes dvacet výjezdů. Stromy spadly i na kamion, auto a jednu chatku, vše se ale obešlo bez zranění, řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. „Měli jsme šestnáct výjezdů ke stromům a šest událostí se zatopenými prostory, ať už se jedná o laguny, či sklepy,“ doplnil.

Kuriózní situace nastala na křižovatce Masarykovy a Vítězné ulice v Liberci u budovy bývalých lázní, kde při projetí vodní lagunou ztratilo sedm aut registrační značku. „Kdo do laguny najel, tak jak se voda hrnula, tak utrhla poznávací značku z auta, když nebyla dobře nasazená v rámečku,“ řekl náměstek primátora Liberce Petr Židek (ODS). I jemu se to stalo. Když voda opadla, našel tam kromě své ještě šest dalších. Odnesl je na recepci do budovy bývalých lázní, v níž je nyní Oblastní galerie.

Bouřky v Česku (zdroj: ČT24)

Předpověď

V pátek dosáhnou teplotní maxima 31 stupňů, přeháňky a bouřky se objeví zejména na horách, večer bude srážek i oblačnosti ubývat.

V sobotu meteorologové očekávají jasno až polojasno, od západu přechodně oblačno, přeháňky nebo bouřky budou už jen ojedinělé. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat od 29 do 33 stupňů Celsia. V neděli ukáže teploměr 28 až 32 stupňů, na jihovýchodě země až 34 stupňů. Noční teploty o víkendu klesnou většinou na 18 až 14 stupňů, na některých místech mohou zažít i tropickou noc, během níž teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia.

Horké počasí s ojedinělými přeháňkami či bouřkami podle dnešního výhledu počasí vydrží minimálně do příštího čtvrtka.

Českem se ve středu k večeru přehnaly silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami, zůstaly po nich popadané stromy či zatopené sklepy. V Praze voda zaplavila suterén Státní opery či odbavovací haly hlavního vlakového nádraží. Počasí zkomplikovalo provoz pražské MHD a některých železničních tratí hlavně v jižních a středních Čechách. Na několika místech v zemi museli hasiči zasahovat u požárů způsobených úderem blesku.