Oslabení, ale jasné vítězství ANO slibuje květnový průzkum CVVM. TOP 09 má stále problém

Mírné oslabení, ale stále jasné vítězství ANO, posílení druhé ODS a komunistů a balancování SPD, lidovců, Starostů a TOP 09 na prahu bytí a nebytí ve sněmovně. Takové výsledky slibuje stranám květnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd České republiky (CVVM). Data pro něj výzkumníci sbírali ještě před evropskými volbami.

Květnový průzkum CVVM přišel s nejhorším výsledkem vládního hnutí ANO od loňských voleb, což ovšem neznamená, že by významně ztrácelo pozice. S 28 procenty hlasů by případné volby jednoznačně vyhrálo, přesto poprvé od loňského listopadu spadlo pod třicítku. V předchozím dubnovém průzkumu CVVM mělo ANO 32 procent.

Náskok na druhou nejsilnější stranu, kterou zůstává ODS, činí stále více než deset procentních bodů, občanským demokratům slibuje aktuální průzkum 17 procent hlasů. Zvětšili by tak náskok na Piráty s 13,5 procenta, ovšem i Piráti oproti dubnu posílili. Jako čtvrtá nejsilnější strana vyšla z průzkumu KSČM s 11 procenty. V časové řadě volebních modelů CVVM se komunisté poprvé od prosince vrátili před sociální demokracii, jež by podle výzkumníků mohla doufat v 9,5 procenta hlasů.

I když činí předpokládaná odchylka zhruba dvě až tři procenta, zmíněných pět stran by podle průzkumu mělo místa ve sněmovně jistá. Jiné to je v případě dalších čtyř stran, které v současnosti v dolní parlamentní komoře zasedají. Na pětiprocentní hranici spadla SPD a zisk 4,5 procenta – který by k úspěchu nestačil – přiřkl průzkum lidovcům a Starostům. Vzhledem k možné odchylce by ale všechny tři strany stále mohly doufat, že pět procent nakonec přeskočí.

Jiné je to v případě TOP 09, která má ve volebním modelu jen tři procenta hlasů, přičemž maximální potenciální zisk činí jen 3,8 procenta – tedy pod pětiprocentní hranicí. Výsledek je přitom stejný jako v dubnu, zatímco STAN i KDU-ČSL mírně posílily. Se dvěma procenty pak ve volebním modelu figurují ještě Zelení.

V průzkumu oslovili pracovníci CVVM 1026 lidí, volební model vychází z odpovědí 723 lidí, kteří by šli volit. Výzkum proběhl metodou osobního rozhovoru. Data sbírali od 4. do 24. května, tedy ještě před volbami do Evropského parlamentu. V nich oproti průzkumu významně propadly levicové strany, ČSSD dokonce nedosáhla ani čtyřprocentního zisku a KSČM byla nejslabší ze stran, které se do Evropského parlamentu dostaly. SPD naopak získala téměř desetinu hlasů a koalice STAN a TOP 09 skončila před ní.