Opětovné proplácení prvních dnů nemoci může být kvůli elektronickým neschopenkám až o půl roku odloženo

Události: K zavedení e-neschopenek se zrušením karenční doby nemusí dojít (zdroj: ČT24)

Kvůli chystanému půlročnímu odkladu elektronických neschopenek na 1. leden 2020 hrozí i stejný odklad obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci. České televizi to řekla šéfka sociálního výboru sněmovny Radka Maxová (ANO). Hnutí ANO požaduje zavedení obou kroků současně a odklad žádají i pravicové strany. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na jednání výboru připustila, že e-neschopenky stát nezavede podle plánu od 1. července, ale až od 1. ledna.

Jana Maláčová by posunutí termínu zavedení elektronických neschopenek považovala za rozumné. „Vzhledem k tomu, jaký postoj deklarovali lékaři i zdravotnická zařízení, tak se kloním k plné e-neschopence od 1. 1.,“ uvedla pro ČT ministryně Maláčová.

Pokud by se spustila na půl roku takzvaná první etapa e-neschopenek, hrozilo by kvůli časovému skluzu při přípravě zákonů a kvůli odmítavému postoji lékařů zkolabování nemocenského systému, odhaduje ministryně. Podle ní je ale její resort „stále připraven jít do první etapy, protože si to koaliční partner žádá“.

Konec karenční doby

Od července se v Česku ruší karenční doba a zaměstnavatelé znovu začnou proplácet nemocným pracovníkům náhrady i za první tři dny nemoci. Žádali kvůli tomu současné spuštění elektronických neschopenek, aby měli lepší kontrolu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) to už dřív slíbil. Nový systém e-neschopenek má začít fungovat ale až od ledna příštího roku. Do té doby by od července do konce letoška měli lékaři podle navržené novely povinně používat nynější dobrovolný model neboli takzvanou první etapu.

Zaměstnanci mají podle už schváleného zákona od 1. července dostávat 60 procent mírně sníženého denního platu. Hnutí ANO teď kvůli e-neschopenkám vážně zvažuje půlroční odklad. „Já samozřejmě vnímám i výtky zdravotníků a lékařů, takže já bych preferovala, kdyby se posunula karenční doba, aby to všechno platilo od 1. 1. 2020,“ říká předsedkyně sněmovního výboru Radka Maxová.

Uvidí se, co na to poslanci ANO

Maláčová ale s případným půlročním odkladem proplácení prvních tří dnů nemoci zásadně nesouhlasí. Pokud by ho hnutí ANO podpořilo, byl by to pro sociální demokraty zásadní koaliční problém. „Pro sociální demokracii odložení zrušení karenční doby nepřipadá v úvahu,“ uvedla Maláčová.

Už minulý pátek opoziční ODS návrh na odklad zrušení karenční doby podala. Poslanci se k němu znovu vrátí příští středu. Hnutí ANO má spolu s pravicovými stranami ve sněmovně většinu. „Významně se k tomu bude muset postavit pan premiér, respektive poslanecký klub hnutí ANO,“ soudí místopředseda výboru Jan Bauer (ODS).

O e-neschopenkách a proplácení prvních tří dnů nemocenské poslanci definitivně rozhodnou na dubnové schůzi.