Očkování dětí proti covidu má v ordinacích lékařů začít od pondělí

Očkování dětí proti covidu má v ordinacích lékařů začít příští týden (zdroj: ČT24)

Očkování dětí nad dvanáct let proti koronaviru v ordinacích pediatrů má podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha začít příští týden. Dětští lékaři budou podávat látku od firmy Moderna. Chybí ještě podpis smlouvy s distributorem. Ministerstvo ho očekává ke konci týdne. Někteří pediatři se ale obávají, že vakcínu by tak mohli dostat později, než resort sliboval.

Na první dávku očkování se ke své dětské lékařce za několik dní chystá například šestnáctiletá Sabina. Vakcína ji má podle její matky – a místní zdravotní sestry – ochránit třeba během cest na střední školu, kam na podzim nastupuje. „Dcera je alergik. Takto se můžu spolehnout na to, že kdyby došlo k jakékoliv reakci po očkování, tak se paní doktorka o ni postará,“ vysvětluje Jana Šerbanová.

Zatím pediatři pomáhali v očkovacích centrech. A některé mrzí, že vakcína nešla rychleji i přímo do jejich ordinací. „Pro nás je to svým způsobem docela zklamání, protože samozřejmě bychom rádi děti naočkovali tak, aby to stihly do začátku školního roku,“ říká pediatrička a předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Například tři pediatři v osmitisícové Bystřici sice ještě vakcíny nemají, mají ale domluvenou očkovací strategii. Vakcíny budou objednávat společně – vždy pro konkrétní už domluvené zájemce. Tím chtějí přísun vakcíny zjednodušit a hlavně zrychlit.

Očkování dětí zatím pokračuje ve velkých centrech, například v ostravském za přítomnosti pediatra očkují čtyři dny v týdnu. Vakcínu už dostalo více než dva a půl tisíce zájemců ve věku od dvanácti do šestnácti let.

Očkování dětí
Zdroj: ČT24

Ti, kteří chtěli mít na začátku školního roku kompletní očkování a čtrnáctidenní odstup, tak aby se už nemuseli testovat, museli jít na první dávku nejpozději minulou středu. Stihlo to necelých patnáct procent lidí ve věkové skupině do patnácti let. „Opakovaně jsem upozorňoval na to, že ministerstvo zdravotnictví musí aktivně přistoupit k očkování dětí a podpořit pozitivní motivační kampaň pro kategorii 12+,“ připomněl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Zkrátka to bude asi nějak dobíhat i v průběhu září, ale neřekl bych, že je to nějaké úplně malé číslo,“ míní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Aktuálně podle ministra čekají děti na termín očkování zhruba jeden a půl dne.