O Muchovu epopej je v Japonsku velký zájem. Tokio žádá o prodloužení výstavy

Výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy vzbudila v Tokiu velkou pozornost. Po pěti dnech přesáhla návštěvnost 26 tisíc lidí. Organizátoři proto požádali hlavní město, zda by bylo možné výstavu prodloužit. Zda Praha vyhoví, není zatím jasné. Plátna jsou v Tokiu vystavena od minulého týdne a mají být v Japonsku do letošního 5. června.

„Organizátoři nás již požádali, zda by bylo možné výstavu prodloužit. To ale zatím nevíme, zda je možné. Žádost byla zatím ústní a musíme počkat na písemnou podobu, teprve poté o tom můžeme jednat,“ řekl pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

O případném prodloužení by rozhodla po diskusi s vedením Prahy Galerie hlavního města. Všech dvacet monumentálních pláten s mytologickými výjevy je vystaveno v zahraničí vůbec poprvé. Podléhají přísnému bezpečnostními režimu i pojištění.

Oblíbený a respektovaný umělec

Mucha je v Japonsku respektovaný a oblíbený umělec a výstava budí v zemi velkou pozornost. Ministerstvo kultury před zahájením výstavy předpokládalo návštěvnost okolo čtvrt milionu lidí. Podle Wolfa by to ale mohlo být víc.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Po prvních pěti dnech se návštěvnost vyšplhala na 26 300 návštěvníků. O víkendu to bylo každý den po asi šesti tisícovkách lidí,“ dodal. Pro srovnání loni v Národní galerii cyklus vidělo 119 675 lidí s denním průměrem 385 návštěvníků. Výstava ale měla charakter trvalé expozice a byla přístupná téměř pět let. 

Mucha maloval cyklus od roku 1910 celkem osmnáct let. Tvoří jej dvacet velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek.

Obrazy vlastní Praha, které je Mucha daroval. Jeho podmínkou bylo, aby město vystavělo na své náklady vhodnou budovu pro jejich vystavení. Ta ovšem zatím neexistuje.