O možnosti odmítnout léčbu většina těžce nemocných neví

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodlo finančně podpořit kampaň, jejímž cílem je informovat o institutu dříve vysloveného přání, který těžce nemocným pacientům v jistých případech garantuje možnost odmítnout léčbu. Žádost se sepisuje u notáře, v České republice to však učiní jen málokdo. Většina totiž o této variantně neví.

Přání pacientů, která předem určují léčbu (zdroj: ČT24)

Vyslovená přání umožňují pacientovi, aby předem nastavil mantinely vlastní léčby pro případ, že o sobě nebude moci sám rozhodovat. Nevyléčitelně nemocný může například odmítnout plicní ventilaci nebo výživu sondou. Předseda České společnosti paliativní medicíny Ladislav Kabelka ale upozorňuje, že přání vždy musí být výsledkem dlouhé diskuse mezi lékařem, pacientem a také jeho blízkými. „Není to mechanismus, při kterém pacient něco řekne a my to automaticky akceptujeme za každých okolností,“ vysvětluje.

Jedním z mála, kdo své přání předem vyslovil, byl Přemysl Šlusař, který trpěl nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou. Degenerativní poškození mozku postupně vede až k paralýze pacienta. „Já mám jenom strach z ležení a nicnedělání. Už jsem podepsal, že nechci, abych byl připojen na jakékoliv přístroje,“ zdůvodňoval Šlusař svou volbu. „Nejde o nic jiného, než se v klidu rozloučit s blízkými a přáteli a jít.“

Přemysl Šlusař
Zdroj: ČT24

V posledních měsících jeho života jej doprovázela zdravotní sestra Andrea Radomská. Právě ona mu o institutu dříve vysloveného přání řekla. „Nosil jedno zatavené předem vyslovené přání na krku, bez toho se nehnul. Tento klid mu pomohl k tomu, že jeho konec proběhl důstojně,“ vzpomíná.

Na resuscitačním oddělení pražské Všeobecné fakultní nemocnice se s předem vyslovenými přáními setkávají ojediněle. Vědí ale, že některé pacienty do života vrátit nedokážou. Jejich léčba je podle lékaře Michala Otáhala jen prodlužováním umírání. „Tito pacienti měli být informováni ošetřujícím lékařem a měli si vyjasnit svoje možnosti,“ soudí. I podle právníka z Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála je chyba na straně lékařů. „Setkávám se se značně vyhýbavým přístupem lékařů, pro které je nejjednodušší, pokud pacient žádná předem vyslovená přání nedal,“ tvrdí Dostál.