Novou divizi digitálních služeb ČT povede Maxa, zpravodajství převezme Mrzena

Tisková konference budoucího ředitele České televize Jana Součka (zdroj: ČT24)

Česká televize bude mít od října s nástupem nového generálního ředitele Jana Součka čtyři nové ředitele divizí. Novou divizi digitálních služeb povede dosavadní ředitel vývoje programu a nových médií Jan Maxa, v čele zpravodajství a publicistiky vystřídá odcházejícího Zdeňka Šámala dosavadní šéfredaktor ČT24 Petr Mrzena. Další novou divizi Obsah bude řídit Tereza Polachová a Korporátní služby povede Michal Fila. Souček, který nahradí Petra Dvořáka, změny představil na tiskové konferenci.

Na digitalizaci chce Souček klást velký důraz. „Obsahově vnímám ČT jako nejrelevantnější televizi na českém trhu, a to jak zpravodajsky, tak i v oblasti dokumentární a dramatické tvorby. Logicky chci toto postavení nadále maximálně rozvíjet. ČT musí mít ambici být lídrem i v oblasti digitální audiovize,“ řekl Souček.

Divize digitálních služeb bude zahrnovat platformu iVysílání, která se má dále rozšiřovat. Maxa chce digitál podle svých slov povýšit na druhý zásadní pilíř distribuce obsahu ČT vedle standardního programového vysílání a tomu budou odpovídat i vyšší investice. Maxu ve vývoji programu nahradí dosavadní kreativní producentka HBO Polachová, která povede divizi Obsah.

Souček uvedl, že si neumí představit, že by ČT pustila konkurenci do vývoje svých nových pořadů, o čemž se před volbou nového ředitele ČT mluvilo jako o zvažovaném kroku v rámci posílení příjmů televize. Naopak obchodování s hotovými produkty s komerčními televizemi pro jejich platformy Voyo nebo Prima+ již běží a bude pokračovat.

Nové kontinuální vysílání v noci

Novým ředitelem divize zpravodajství a publicistiky bude místo Šámala dosavadní šéfredaktor ČT24 Mrzena. Chce mimo jiné udržet vysoký zájem o zpravodajství a publicistiku a více zapojit do vysílání studia v Brně a Ostravě. V rámci ČT24 zavede živé kontinuální vysílání i v noci a nové formáty diskusí. Plánuje 50procentní zastoupení žen na všech úrovních. Mrzena podle svých slov bude hledat nového šéfredaktora zpravodajství.

V čele divize Program zůstane Milan Fridrich, který bude pod sebou sdružovat všechny lineární kanály mimo ČT24. Každý z nich bude mít svého manažera, tedy nově i ČT1 a ČT2. ČT1 povede dosavadní šéfredaktor ČRo Brno Jiří Kokmotos, ČT2 povede producent Jan Štern, ČT art bude nadále řídit Tomáš Motl, podobně ČT :D Petr Koliha a ČT sport povede Jiří Ponikelský. Ten počítá s dalším rozvojem platformy ČT sport plus.

„Chceme také mezi programy ČT vrátit kanál ČT3 v trochu jiné podobě. Měla by být rádcem a průvodcem seniorům,“ uvedl Fridrich. ČT3, který vznikl pro seniory v době covidu, fungoval do konce loňského roku, kdy jeho vysílání kvůli úsporám skončilo. Vrátit by se měl na podzim příštího roku nebo na začátku roku 2025. ČT1 podle Fridricha bude klást velký důraz na dramatickou tvorbu a původní zábavu a ČT2 by měla posílit svou veřejnoprávnost.

Obměněnou divizi korporátních služeb, která zahrnuje komunikaci, marketing a lidské zdroje, povede dosavadní mluvčí Home Creditu Fila. V následujících měsících chce posílit interní komunikaci a také se zasadit o to, aby ČT byla i nadále vyhledávaným zaměstnavatelem. Marketing ČT v rámci této divize od ledna povede Štěpánka Sunková.

Výrobu i nadále povede Václav Myslík, divizi Technika Michal Kratochvíl a divizi Finance David Břinčil. Souček již dříve uvedl, že chce snížit počet manažerů ČT o 20 až 30 procent. Na tiskové konferenci upřesnil, že nepůjde o počty šéfů na nejvyšší úrovni.

Souček také dříve uvedl, že by se chtěl zasadit o zvýšení koncesionářského poplatku ze stávajících 135 na zhruba 180 korun a redefinici jeho poplatníka. Novelu zákona o ČT má v úterý představit ministr kultury Martin Baxa (ODS) ve sněmovně.